Україна та ООН виступають за продовження зернової угоди

Зерно

Україна та Організація Об’єднаних Націй виступатимуть за продовження «Чорноморської зернової ініціативи» після 18 березня, коли спливе термін попередньої домовленості.

Про це заявив на спільному із генеральним секретарем ООН Антоніо Гутьєррішем брифінгу у середу президент України Володимир Зеленський, передає Дзеркало тижня 8 березня.

«Продовження "Чорноморської зернової ініціативи" після 18 березня критично необхідне для всього світу», - сказав Зеленський.

Натомість Гутьєрріш додав, що хотів би наголосити «на надзвичайній важливості продовження «Чорноморської зернової ініціативи».

Генсек ООН зазначив, що Чорноморська зернова ініціатива забезпечила експорт 23 млн тонн зерна, завдяки чому вдалося знизити продовольчі ціни у світі.

«Індекс продовольчих цін ФАО знизився майже на 20%. Експорт українського, російського зерна та добрив потрібні для глобальної продовольчої безпеки», - підкреслив він.

За словами Зеленського, «також важливо працювати у рамках гуманітарної ініціативи Зерно з України», в рамках якої вдалося залучити понад 200 млн. доларів і відправити 140 тис. тонн українського зерна до Європи, Кенії. Ефіопія, Сомалі.

«Впевнений, що ми зможемо значно посилити ініціативу. Це дасть ще більше гарантій для світової продовольчої безпеки», - додав він.

Зеленський також подякував Гутеррішу за «чітке засудження російської агресії» та висловив сподівання, що «особисте лідерство Генерального секретаря допоможе реалізувати нашу резолюцію Генасамблеї ООН щодо дотримання вимог Статуту ООН».

«Такий мандат від Генеральної асамблеї ООН фактично вже є», - додав президент.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: