У Львові врятували чоловіка із рідкісним заховрюванням судин кишківника

1-8c75cffc
Фото: Перше ТМО Львова

Львівські хірурги врятували 69-річного пацієнта Романа з Радехівського району, з рідкісним захворюванням судин кишківника. Така патологія зустрічається лише у 0,1% пацієнтів. 

Про це розповіли у Першому медичному об’єднанні Львова .

Майже місяць у пацієнтів болів живіт, особливо після їжі. Чоловік постійно відчував слабкість, однак надто на це не зважав. Згодом стан погіршився: біль став нестерпним, ліки не допомагали. Пан Роман більше не міг їсти. За три тижні він схуд на 20 кг. Ставало лише гірше. Рідні забили на сполох. Відтак чоловіка доправили до лікарні святого Пантелеймона.

Бригада медиків невідкладно провела низку обстежень. Заключення спеціалістів після УЗД та комп'ютерної томографії – потрібна термінова операція. Адже виявили атеросклеротичну оклюзію стовбура верхньої мезентеріальної артерії кишківника. Це повне перекриття головної судини, що забезпечує кровопостачання більшої частини кишківника. Розвивається ця недуга, зазвичай, через атеросклероз судин: відкладання холестеринових бляшок на стінці артерії. Це і стало причиною хвороби пана Романа.

Аби врятувати життя чоловіку, команда судинних хірургів виконала ургентне аорто-верхньомезентеріальне шунтування. Іншими словами, пацієнтові встановили синтетичний протез, що відновив кровотік до кишківника.

Втручання було складним та потребувало високої точності хірургічних рухів: делікатно виділити, не пошкодити судини в оперованій ділянці та ідеально точно накласти анастомози – судинні шви.

Післяопераційний період у пацієнта минув без ускладнень. Уже наступного дня після втручання стан пана Романа стабілізувався. Тож чоловіка перевели з реанімації до післяопераційної палати у відділення судинної хірургії. І на десятий день чоловік без жодних скарг поїхав додому. Тиждень тому чоловік був на контрольному огляді – у нього все добре та він вже набрав 4 кілограми.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: