10 фільмів номінованих на «Оскар» у категорії «Найкращий фільм»

221fbb26c7b12486d46fd974af741961
Фото: Getty Images

Фільми в цій категорії традиційно складні, трохи "важкі" та з чудовим сценарієм. У цій добірці ви точно знайдете, що подивитися.

95-та церемонія вручення нагород Американської академії кінематографічних мистецтв та наук "Оскар" за заслуги в галузі кінематографу за 2022 рік відбудеться 12 березня, пише ТСН.

За головну нагороду у номінації "Найкращий фільм" боротиметься десять фільмів.

"Аватар: Шлях води"

Яскравий, насичений подіями та з чудовою грою акторів фільм є продовженням історії 2009 року. Цього разу режисер Джеймс Кемерон показує сім'ю головного героя Джейка Саллі та Нейтірі. Вони намагаються врятуватися від людей-аватарів, які прибули на Пандору, щоб убити його та колонізувати планету.Play Video

"Тар"

Картина розповідає про талановиту диригентку на ім'я Лідія Тар - піаністку, етномузикознавицю, композиторку та першу жінку-диригентку Берлінського філармонічного оркестру. Вона переживає вкрай непростий період життя через що практично втрачає свідомість.

Головну роль у картині зіграла Кейт Бланшетт, яка отримала за цю роботу Кубок Вольпі та "Золотий глобус", вона також номінована на "Оскар" у категорії "Найкраща акторка".

"Топ Ган: Меверік"

Оскар
Фото: planetakino.ua

Цей фільм також продовження. Дія у картині відбувається через 36 років після подій у першій частині. Головний герой - легендарний Пітер Мітчелл, якого грає Том Круз, - змушений працювати новим льотним інструктором Top Gun, де також навчається Бредлі "Задирака" Бредшоу, син Ніка "Гуся" Бредшоу, який прагне стати льотчиком як його батько. Герою потрібно навчити за короткий термін льотчиків для виконання складного та небезпечного завдання.

"Фабельмани"

Це камерний автобіографічний фільм, що оповідає про дитинство, сім'ю та перші кроки у професії легендарного режисера Стівена Спілберга. Фільм дуже довго готувався, а актори, які зіграли в ньому, мали доступ до сімейного архіву Спілберга, щоб ліпше відчути атмосферу його дитинства та родини. Декорації житла будували у павільйонах, а режисер сам докладно намалював їх такими, якими пам'ятав.

"Елвіс"

Ще один байопік, але цього разу про короля рок-н-ролу - знаменитого Елвіса Преслі. У фільмі показано історію життя та музики артиста через призму його складних взаємин із менеджером, полковником Томом Паркером. Вони працювали разом понад 20 років: від початку кар'єри Елвіса до його небувалої слави.

"На Західному фронті без змін"

Фото: netflix.com

Це екранізація однойменного роману німецького письменника Еріха Марії Ремарка. Головні герої картини молоді хлопці, найкращі друзі, які вирішують записатися до лав армії Німеччини, будучи на хвилі патріотичного завзяття під час Першої світової війни. На фронті молоді люди на собі відчувають усі жахи війни.

"Все завжди і водночас"

Це трохи абсурдний фільм із заплутаним сюжетом, але з глибоким змістом, який малює глядачеві картину складних взаємин матері та доньки. Головна героїня на ім'я Евелін отримує доступ до спогадів, емоцій і неймовірних здібностей інших версій себе і тепер вона може прожити тисячі життів і бути будь-ким, але її мета в іншому - врятувати світ від чарівниці-лиходійки.

"Банші Інішеріна"

Драматична картина, яка розповідає про двох друзів, які вступають у конфлікт на вигаданому ірландському острові. Один із них - фолк-музикант Колм Доерті - раптово починає ігнорувати свого давнього друга та товариша по чарці Падраїка Суіллеабгейна. Тепер життя Падраїка дестабілізовано втратою одного з його небагатьох друзів, і він намагається його повернути.

"Говорять жінки"

Фото: nizhyn.in.ua

Фільм заснований на романі Міріам Тоус, а головну роль у ньому виконала лауреатка "Оскара" Френсіс Макдорманд. У ньому розповідається про релігійну громаду жінок-меннонітів, які зазнають багаторазових зґвалтувань, що відбуваються під час їхнього сну. Через відсутність доказів із боку потерпілих ці інциденти пояснюються нападом демонів чи плодом фантазії. Під час відсутності чоловіків жінки вирішують зібратися, щоби вирішити, як діяти далі.

"Трикутник смутку"

Це сатирична чорна комедія, знята режисером Рубеном Естлундом за власним сценарієм. У фільмі розповідається про пару супермоделей, які вирушають у подорож на люксовій яхті. Пасажири судна - розпещені та надвпливові багатії, капітан - неврівноважений і завжди п'яний цинік, тож подорож обернеться справжньою катастрофою для героїв.

Крім того, пропонуємо Вашій увазі 12 найпопулярніших фільмів в історії Оскара, пише dovidka.biz.ua:

Легенда Г’ю Гласса – 12 номінацій

Леонардо Ді Капріо у фільмі “The Revenant” зіграв головну роль. Фільм частково заснований на однойменному романі Майкла Панкке. Фільм був представлений у 12 номінація, а отримав 3 Оскари. Ді Капріо отримав статус кращого актора. Він переслідував цю нагороду протягом багатьох років.

«Король говорить!» – 12 номінацій

“The Kings Speech” був номінований в 12 категоріях і здобув перемогу в чотирьох з них, в тому числі як «Кращий фільм»

Колін Ферт, Джефрі Раша та Хелен Бонгам Картер розповідають історію принца Альберта (пізніше король Георг VI Англії), коли він лікувався від заїкання за допомогою логопеда Лайонела Лога. Переглянути фільм Ви можете в онлайн кінотеатрі.

Лінкольн – 12 номінацій

Цей біографічний фільм Стівена Спілберга отримав 2 премії Оскар за кращу чоловічу роль (Деніел Дей-Льюїс) і за кращу роботу художника. Фільм також мав комерційний успіх, зібравши понад 275 мільйонів доларів.

1865 рік. Шістнадцятий президент США Авраам Лінкольн знаходиться на піку популярності. Але перед ним стоять серйозні завдання: провести забороняючу рабство поправку до Конституції через Палату представників і завершити Громадянську війну. Сімейне життя Лінкольна також не обходиться без конфліктів: його старший син мріє служити в армії, чому противиться неврівноважена перша леді.

Загадкова історія Бенджаміна Баттона- 13 номінацій

Фільм 2008 року з Бредом Піттом в головній ролі розповідає про Бенджаміна Баттона, який народився вже літньою людиною. Він не старіє, а молодшає.  Сценарій фільму, написаний Еріком Ротом і Робін Свайкорд, базується на сюжеті однойменного оповідання Френсіса Скотта Фіцджеральда

CHICAGO – 13 номінацій

Роб Маршалл зняв адаптацію Бродвейського мюзиклу Чікаго, який заснований на однойменній п’єсі Маурін Даллас Уоткінс.

Фільм був удостоєний 6 з 13 «оскарівських» статуеток, на які був номінований, включаючи кращий фільм року.

Володар перстнів: Братерство Кільця – 13 номінацій

Фото: hromadske.ua

«Володар кілець: Братерство Кільця» ( The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring) – фільм 2001 року, перша частина кінотрилогії, знятої Пітером Джексоном за романом Дж. Р. Р. Толкіна «Володар кілець» . Картина отримала 4 премії «Оскар»  і ще 68 різних нагород і 81 номінації.

В цілому три фільми були номіновані на 30 премій «Оскар», з яких виграли 17, що є рекордом для кінотрилогії. «Повернення короля» переміг у всіх категоріях, на які був номінований; його «Оскар» за Кращий фільм був багатьма сприйнятий, як заслужена нагорода всієї трилогії.

«Закоханий Шекспір» – 13 номінацій

Shakespeare in Love — романтична кінокомедія 1998 року. Фільм здобув 7 премій «Оскар», включаючи Найкращий фільм року.

Це історія романтичних стосунків між Віолою де Лессепс і Вільямом Шекспіром під час його роботи над п’єсою «Ромео і Джульєтта»

«Форест Гамп» – 13 номінацій

«Форрест Гамп» – драма Роберта Земекіса 1994 року. Фільм знято за однойменним романом Уїнстона Грума (1986). Фільм здобув  6 премій «Оскар»).

У центрі дії фільму знаходиться головний герой – Форрест Гамп з вигаданого міста Грінбоу, штат Алабама. За сюжетом, розумово відсталого Форреста життя як пташине пір’їнка проносить через найважливіші події американської історії другої половини XX століття. Але він не розгубився й, завдяки своїм спортивним здібностям, хорошому характеру і незвичайної життєстійкості, здійснює військовий подвиг, домагається «американської мрії» і мимоволі, впливає на політику і популярну культуру США.

«Хто боїться Вірджинії Вульф?» – 13 номінацій

Це володар 5 Оскрів 1966 року. Картина вважається класикою соціальної драми. Фільм шокував публіку, ще незвичну до реалістичного показу внутрішньосімейних і подружніх конфліктів, а також до лайки з екрану. Резонанс, викликаний стрічкою, частково призвів до скасування в 1968 році скандального кодексу Хейса. Фільм побив рекорди касових зборів в 1966 році, а до 1968 року зібрав величезну на той час суму – 40 млн доларів. Це останній чорно-білий фільм студії Warner Bros.

«Мері Попінс» – 13 номінацій

Фото: starylev.com.ua

«Мері Поппінс» – музичний фільм 1964 року і екранізація однойменної серії книг Памели Треверс. Дебют в кіно Джулі Ендрюс. Фільм удостоєний 5 премій «Оскар». Це творіння кіностудії «Walt Disney Home Entertainment»

«Титанік» – 14 номінацій

Цей популярний фільм отримав 11 премій Оскар. Бюджет Титаніка склав 200 000 000 доларів США – рекордний для свого часу. «Титанік» встановив рекорд, ставши найкасовішим фільмом за всю історію кінематографа, зібравши в прокаті в усьому світі понад 1,8 мільярдів доларів, і утримував це досягнення протягом 12 років, поки воно не було побито фільмом того ж режисера «Аватар».

Ла-Ла Ленд – 14 номінацій

«Ла-Ла Ленд» (англ. La La Land) – американський мюзикл 2016 року режисера і сценариста Дем’єна Шазелла. У головних ролях – Райан Гослінг і Емма Стоун. Отримав високу оцінку критиків і вважається одним з кращих фільмів 2016 року.

Фільм про закоханих, актрису і музиканта з Лос-Анджелеса. При бюджеті в 30 мільйонів доларів, в світовому прокаті фільм зібрав понад 446 мільйонів доларів.

Нагадаємо про найкращі романтичні фільми для довгих зимових вечорів

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: