Оголошено лауреатів Шевченківської премії 2023 року 

335824143_1017595276250714_214358511752100245_n
Фото: Комітет з Національної премії України імені Тараса Шевченка

Традиційно переможців Шевченківської премії оголошують 9 березня

Комітет з Національної премії України імені Тараса Шевченка 11 березня оголосив лауреатів конкурсу.

Так, 15 лютого 2023 року Комітет провів засідання та голосування, що визначило переможців у номінаціях “Література”, “Публіцистика, журналістика”, “Літературознавство і мистецтвознавство”, “Музичне мистецтво”, “Кіномистецтво”.

За результатами конкурсу Комітет вчасно підготував і вніс Президентові України подання про присудження Національної премії та проєкт відповідного Указу Президента України.

Лауреатами премії стали:

  • КАЛИТКО Катерина Олександрівна, поетеса – за книгу поезій «Орден мовчальниць»
  • КОМПАНІЧЕНКО Тарас Вікторович, БЕРЕЖНЮК Максим Павлович, ДАНИЛЕЙКО Северин Володимирович, КРИСЬКО Ярослав Андрійович, ОХРІМЧУК Сергій Михайлович, виконавці гурту «Хорея Козацька» – за авдіоальбом «Пісні Української революції»
  • НАЗАРЕНКО Михайло Йосипович, літературознавець – за книгу «Крім «Кобзаря». Антологія української літератури. 1792-1883» у двох частинах
  • ПОРТНІКОВ Віталій Едуардович, журналіст – за публіцистичні статті та виступи останніх років
  • ЦІЛИК Ірина Андріївна, режисерка – за документальний фільм «Земля блакитна, ніби апельсин»

Як пише сайт Гордон, Шевченківська премія – державна нагорода України у гуманітарній сфері, найвища творча відзнака за вагомий внесок у розвиток культури та мистецтва. Її названо на честь українського поета та художника Тараса Шевченка. Заснована 1961 року.

Рішення про присудження премії ухвалює президент України на підставі пропозицій комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка.

2023 року вперше за багато років лауреатів премії не оголосили 9 березня – у день народження Шевченка. У комітеті пояснили, що оскільки у змаганні мають право брати участь твори, опубліковані не пізніше ніж за пів року до подання, то в ньому не змогли взяти участь роботи, створені вже після повномасштабного вторгнення.

У зв'язку із цим комітет вирішив оголосити приймання заявок на участь у додатковій номінації – "За внесок у перемогу", а оголошення лауреатів перенести на 22 травня – день поховання Шевченка.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: