Чи сприятиме база злочинців покаранню винних у безчинствах російсько-української війни

96_main-v1675312899
фото: ukrinform.ua

МВС створить базу злочинців, які тим чи іншим способом посприяли беззаконню під час російсько-української війни. Переліком поділяться з іншими державами. Чи допоможе це притягнути до відповідальності винних?

фото: Censor.net

росіян розстріляли українського військового на камеру

Днями трапилася подія, яка сколихнула всю країну. В мережу потрапили жахливі кадри з фронту. 6 березня було оприлюднене 11-секундне відео. На ньому видно, як український військовий стоїть у повний зріст, беззбройний та, вочевидь, під прицілом солдатів окупаційної армії рф. Чоловік палив сигарету і дивився в очі окупантам, поки ті знімали його на камеру. Потім український військовослужбовець спокійно сказав: «Слава Україні». Після цього росіяни розстріляли його впритул автоматною чергою. Було чути нецензурну лайку ворогів.

фото: Служба Безпеки України

«Розстріл українського військовослужбовця, який потрапив у полон, – це порушення Женевських конвенцій. Це виявлення ницості та підлості. Коли у всьому світі слова «Слава Україні» викликають шану, повагу та гордість, росіяни за українське гасло розстрілюють… Дуже боляче дивитися на те, що роблять із нашими людьми окупанти. Мета України, як і всього демократичного світу, – притягнення Російської Федерації до відповідальності», – написав український омбудсмен Дмитро Лубінець.

Пізніше стало відоме ім'я розстріляного. Президент Володимир Зеленський присвоїв військовослужбовцю звання Героя України.

В МВС анонсували створення бази воєнних злочинців

Після інциденту, 11 березня, глава МВС України Ігор Клименко повідомив, що невдовзі буде готова база воєнних злочинців. За його словами, у першу чергу це представники органів державної влади, правоохоронних та незаконних військових формувань. Крім того, в базу внесли 172 тисячі представників російського військового керівництва та представників збройних сил рф.

Цією базою міністерство поділиться з іншими державами.

«На сьогодні у цій базі 218 тис. осіб. Це колишні та нинішні громадяни України. Ті, хто проживають на тимчасово окупованих територіях: Крим, Донецька та Луганська області», - розповів посадовець.

фото: МВС

Чи сприятиме ця база покаранню винних у безчинствах російсько-української війни

Політичний експерт Сергій Грабовський пояснює, що сама по собі база злочинців не має ніякої ваги. Для створення механізму притягнення до відповідальності потрібна державна програма і відповідна державна структура. Отже, створення цієї бази – лиш перший крок, який зможе наблизити нас до покарання злочинців рф.

«Ну поширили ми цю базу іншим державам. Уявімо. Чи є в нас якісь юридичні підстави для отримання цих злочинців? До того ж, людина, яка є злочинцем в одній країні, може бути національним героєм в іншій країні. Тому, окрім нас самих, нікому це не потрібно. Сподіватися на якусь допомогу: що до нас хтось прийде і за нас щось зробить немає сенсу жодного,» - зазначив Грабовський.

фото: Радіо Свобода

На думку експерта, ми можемо перейняти досвід Ізраїлю в цьому питанні. Влада Ізраїлю спирається на підтримку єврейських діаспор в інших країнах. Таким чином працює система притягнення до відповідальності злочинців в ізраїльсько-палестинський конфлікт. Це дуже клопітка робота, зазначає Сергій, але це ймовірніше дасть результат, аніж просто створення бази злочинців.

Відтак те, чи буде дієвою база - залежить передусім від подальших кроків української влади.

Тим часом в рф узаконюють мародерство та вбивство цивільних в Україні 

Тим часом на росії узаконюють безчинство своїх солдат. 17 грудня 2022 в центрі національного спротиву повідомили, що рф офіційно дозволить окупантам мародерити та вбивати цивільних в Україні. Держдума в першому читанні ухвалила законопроєкт, який скасовує кримінальну відповідальність за злочини, скоєні на окупованих територіях України заради « захисту інтересів Росії».

«Фактично, окупанти доводять те, що вони справжні терористи. Мародерити, вбивати, ґвалтувати – тепер це все дозволено росіянам на тимчасово окупованих територіях України. Це потрібно військово-політичному керівництву РФ, аби зробити службу в Україні "більш привабливою" для окупантів. Які не мають нормальних умов життя вдома, але зможуть вкрасти пральну машинку чи холодильник і не відповідати за свої звірства над цивільними», – зазначено у повідомленні.

фото: сторінка Володимира Зеленського у ФБ

Якими способами українська влада намагається притягнути злочинців до відповідальності

Для притягнення до відповідальності злочинців, 14 квітня минулого року Верховна Рада України закликала міжнародні інституції, іноземні уряди та парламенти визнати дії росії в Україні геноцидом Українського народу. Як зазначено в постанові, її ухвалення мало б стати першим кроком до викриття істинних намірів російської федерації, її дій щодо знищення українського народу під час збройної агресії проти України й донесення цієї інформації до міжнародної спільноти з метою ініціювання притягнення до відповідальності всіх винних осіб.

«Численними також є факти примусового переміщення тисяч людей, в тому числі дітей, з-поміж цивільного населення України на територію російської федерації або тимчасово нею окуповані території України. Примусове видворення та переселення українських громадян, як це масово відбувається з мешканцями Маріуполя, також доводить намір знищити український народ, припинити його існування на певній території. Примусове переміщення українських дітей на територію російської федерації та їхня передача на виховання до чужого їм середовища свідчить про мету знищення їхньої самоідентифікації як українців. Численними є випадки фізичного та психічного насильства щодо представників українських органів державної влади та органів місцевого самоврядування, представників громадських організацій та інших місцевих активістів, журналістів, священнослужителів та інших авторитетних в українському суспільстві осіб. Такі дії спрямовані на пригнічення та знищення еліти Українського народу», - йдеться у постанові.

фото з вільного доступу

Також, офіс Генерального прокурора разом з українськими та міжнародними партнерами створив ресурс для документування воєнних злочинів та злочинів проти людяності, скоєних російською армією в Україні. Зазначено, що ці докази будуть використані для кримінального переслідування причетних до злочинів відповідно до українського законодавства у Міжнародному кримінальному суді в Гаазі та спеціальному трибуналі після його створення.

Зазначено, що прикладами воєнних злочинів є: факти поранення/загибелі цивільних осіб внаслідок застосування зброї окупантом; факти фізичного насилля, позбавлення волі цивільного населення окупантом; насилля щодо медичного персоналу, пошкодження медичного транспорту, лікарень, обладнання; відмова чи позбавлення доступу до медичної допомоги; насильство щодо духовенства, пошкодження/знищення культових споруд (храмів, мечетей, синагог тощо); розташування та використання військової техніки в житлових кварталах міста, ведення бойових дій окупантом в житлових кварталах міста; пошкодження об’єктів цивільної інфраструктури.

фото: скріншот ресурсу

Злочини окупантів на території України

Війна в Україні стала трагедією XXI століття. Вбивства, каліцтва, катування, ґвалтування жінок і дітей, руйнування інфраструктури, мародерство, психологічний терор — далеко не весь перелік злочинів, вчинених окупантами на території України ще з 2014 року.

фото: АР

Ще в перші дні повномасштабної війни Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний у дописі на своїй офіційній сторінці Facebook зазначив, що росія вчиняє дії, які не мають виправдання ані з військової, ані з моральної точки зору.

«Вбивства цивільного населення, обстріли дитячих садочків, лікарень і житлових будинків, провокування екологічних катастроф, розстріл шкільних автобусів, застосування крилатих ракет по житловим масивам - ось неповний перелік воєнних злочинів, вчинених вищим військово-політичним керівництвом РФ. Злочинів, які не мають строків давності та за вчинення яких немає амністії.», - йдеться в дописі.

ФОТО: DETECTOR.MEDIA

У жовтні минулого року незалежна міжнародна комісія ООН щодо розслідування порушень в Україні представила детальний письмовий звіт Генеральній Асамблеї ООН. У документі зафіксовано велику кількість воєнних злочинів, порушень прав людини та міжнародного гуманітарного права, вчинених російськими військами під час агресії проти України.

Фото: IOGT International

У звіті повідомляється про задокументовані невибіркові атаки з використанням касетних боєприпасів, некерованих реактивних снарядів та авіаудари під час спроб російських збройних сил захопити українські міста і менші населені пункти. Зазначається, що розслідування Комісії тривають, однак «отримані на даний момент докази переконливо свідчать про те, що російські збройні сили здійснювали невибіркові атаки».

фото: Тарас Ібрагімов, Суспільне

Поруч з цим, Комісія виявила численні випадки, коли російські збройні сили стріляли в мирних мешканців, які намагалися втекти в безпечне місце та отримати їжу чи інші необхідні речі. Цих людей або вбивали, або обстрілювали. Зокрема, кілька нападів відбулися у той час, «коли мирні жителі натрапили на російські військові колони, які рухалися».

фото: Agence France-Presse

До того ж, Комісія розслідувала випадки зґвалтувань, вчинених військовослужбовцями збройних сил рф у тимчасово підконтрольних їм населених пунктах.

«Вік жертв – від чотирьох до понад 80 років. Злочинці ґвалтували жінок та дівчат у їхніх домівках або забирали та ґвалтували у незайнятих помешканнях. У більшості випадків ці дії також є катуванням та жорстоким або нелюдським поводженням щодо жертв та родичів, які були змушені спостерігати», - йдеться у звіті.

фото з вільного доступу

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: