Чи може Китай вплинути на хід російсько-української війни

оо
фото: Getty Images

На тлі протистояння з Заходом китайський уряд зміцнює економічні зв'язки з росією. Разом з тим, Сі Дзіньпін нібито хоче підтримувати дружні відносини з Україною.

Нещодавно The Wall Street Journal повідомили, що Сі Дзіньпін планує поговорити з Володимиром Зеленським. Водночас, Reuters заявили, що голова КНР вже наступного тижня відвідає москву, щоби зустрітися з російським президентом. 

Тобто, спочатку відбудеться зустріч китайського лідера з путіним, а пізніше Сі Дзіньпін проведе розмову з Президентом України.

Дивись.Інфо розбиралися, чи є в українців причини хвилюватися з цього приводу.

фото: Andy Wong

Зустріч Пекіна та москви

Відвідини москви Сі - це не що інше, як відповідь на давнє запрошення президента росії володимира путіна. Цей візит є важливою подією для диктатора, який зображує війну в Україні як конфлікт виключно із Заходом.

Окрім того, росія покладається на Китай щодо купівлі нафти та газу, який останній більше не може продавати в Європі, зазначають експерти.

Стосовно переліку інших запитань, то у кремлі майбутні відвідини прокоментували доволі скупо:

«Як правило, анонси офіційних закордонних візитів узгоджуються синхронно за взаємною згодою сторін. Коли буде така готовність, ми вам повідомимо», - сказав журналістам Reuters прес-секретар кремля дмитро пєсков.

фото: GETTY IMAGES

Чи допомагатиме Китай росії у протистоянні з Україною

Про ймовірне постачання зброї Китаєм до росії говорять вже давно. В тому числі, йдеться про економічну підтримку країни-агресорки. Так, держсекретар США Ентоні Блінкен та інші офіційні особи США заявляли, що КНР розглядає можливість надання летальної підтримки росії, але не уточнювали, які системи можуть бути спрямовані.

«Американські чиновники, знайомі з доповідями розвідки, кажуть, що якщо Пекін вирішить надати зброю, то це буде артилерія на додаток до безпілотників і, можливо, інше озброєння, щоб допомогти російським військам запобігти очікуваному українському контрнаступу влітку цього року», - ідеться в публікації.

Сам Китай заперечив наміри постачати озброєння до рф. 

Фото: EPA

Однак ці факти все одно не мають підтвердженння. А заяви високопосадовців навколо постачання зброї та наслідків економічного зближення Китаю та рф не вчухають. Нещодавно радник із національної оборони Трампа Джон Болтон повідомив, що росія стає молодшою партнеркою Китаю. Водночас, він закликав чинну адміністрацію США відреагувати на цю ситуацію.

«Ми спостерігаємо, як росія дедалі більше підпадає під контроль Китаю. Це - союз, який формує Китай, і росія в ньому - молодший партнер. Якщо перемогу здобуде росія, захопивши всю Україну, це стане перемогою для союзника Китаю, що посилить і сам Китай. Втім, якщо росія продовжить грузнути в Україні, це зробить РФ ще більш залежною від Китаю. У такому разі Китай теж виграє», - сказав Болтон.

Фото: Pablo Martinez Monsivais

Політичний експерт Сергій Грабовський каже, що українцям з цього приводу хвилюватися причин немає. На його думку, Китаю не цікава перемога росії у цій війні, бо це завадить йому продовжити економічне захоплення територій. Отож, «сильна росія поряд» Сі Дзіньпіну не потрібна, а потрібна підконтрольна маріонеткова територія.

«Китай намагається звести оцього свого партнера росію до положення традиційного для китайського світосприйняття, до положення пригнобленого васала. Китай робить свою економічну гру. Тому, навіть якщо допомога буде, то вона все одно двостороння. Бо, навіть якщо Китай постачає росії якісь військові товари, то для України він робить те ж саме. Наприклад, ті самі мавіки, якими ми воюємо. В основному, до нас вони надходять з Китаю. Як і багато іншої зброї», - каже експерт.

ДРОН DJI MAVIC 3 CINE

Про що, ймовірно, говоритимуть Сі Дзіньпін та Володимир Зеленський

Зустріч китайського лідера та українського президента буде віртуальною. Як зазначає WSJ, вона «стане важливим кроком у спробах Пекіна зіграти роль миротворця, що досі сприймалося в Європі скептично».

«Пряма розмова із Зеленським, якщо вона відбудеться, ознаменує собою важливий крок у зусиллях Пекіна зіграти роль миротворця в Україні, що досі скептично сприймали в Європі. Це також зміцнить авторитет Пекіна як глобального посередника після того, як минулого тижня він сприяв несподіваному дипломатичному прориву між Саудівською Аравією та Іраном», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що Пекін зацікавлений у припиненні війни в Україні. Адже вона поставила його у небезпечну ситуацію, змусивши Сі балансувати між «безмежним» партнерством Китаю з росією та його власними близькими стосунками з путіним.

фото: укрінформ

В Офісі президента Зеленського поки що теж не коментували можливу зустріч з Сі Дзіньпінем. Однак до цього представники української влади і сам президент неодноразово повідомляли про прагнення Зеленського до особистих переговорів з китайським лідером.

фото: оп

Політичний експерт Сергій Грабовський вважає, що у ймовірній розмові Сі Дзіньпіна та Володимира Зеленського фігуруватиме дві основні теми. Перше питання стосуватиметься можливості припинення російсько-українського конфлікту на вигідних для Китаю умовах. Друге питання, на його думку, буде пов'язане з можливістю економічного приєднання Китаю до Заходу через Україну. Мовляв, для китайського уряду це приваблива географічна перспектива, оскільки Україна зараз має всі шанси відвоювати Крим. А Крим – хороший плацдарм для торгівлі через Туреччину з європейським ринком.

«Китай буде розглядати можливості використання українського транзитного коридору як такого хабу на вихід до Європейського Союзу. Бо фактично для Китаю зараз торгівельний напрямок, який вів через країни Балтії, через Білорусь, є закритим. Це є непогано для нас, бо так ми отримаємо перспективу розвитку наших портів та транспортних шляхів», - зазначив він.

фото: Pexels

І на завершення. Китай хоче відіграти провідну роль у припиненні російсько-українського конфлікту

Нагадаємо, до річниці повномасштабного вторгнення 24 лютого китайська влада оприлюднила так званий «мирний план». КНР закликала поважати суверенітет всіх країн, відмовитися від «менталітету холодної війни», припинити воєнні дії та сісти за стіл переговорів. Також там виступили за припинення «односторонніх санкцій».

«Конфлікт і війна не приносять користі нікому. Всі сторони повинні залишатися раціональними і проявляти стриманість, уникати роздмухування вогню і загострення напруженості, а також не допустити подальшого погіршення кризи або навіть виходу її з-під контролю. Всі сторони повинні підтримувати Росію та Україну в їхній роботі в одному напрямку та якнайшвидшому відновленні прямого діалогу, поступової деескалації ситуації і, зрештою, досягненні всеосяжного припинення вогню», — йдеться у документі.

фото: gettyimages.com

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: