Як розвивався майнінг з часом

mayninh-bitkoiniv

Історія видобутку криптовалют вже триває понад 10 років, і за цей час багато змінилося

На початку 2010 року курс біткоїна становив всього 8 центів, але в окремі моменти його вартість перевищувала 60 тисяч доларів.

CPU-майнінг та використання відеокарти

Спочатку для створення біткоїн-блоків потужне залізо не було потрібним. Конкуренції між майнерами не існувало, тому потужності центрального процесора цілком вистачало. Цей період тривав недовго, адже до мережі приєднувалися все нові користувачі, які вбачали в криптовалютах майбутнє фінансової системи.

У 2010 році сталася революційна подія, коли за перші 10000 біткоїнів було придбано 2 піци. В цей час курс біткоїна вже підвищився до 10 центів, а розробники електроніки почали застосовувати для створення нових блоків не процесор, а відеоадаптер.

На відміну від центрального процесора, відеочіп може використовуватися для вузького кола обчислювальних завдань. Хоча відеокарти використовувалися для графіки в грі, їм під силу і розв’язання нескладних математичних задач. Крім того, виявилося, що пристрої можна перепрограмувати під обчислення, які необхідні для добування біткоїнів.

В цей період усі, хто зацікавився криптовалютами, почали скуповувати відеокарти. Геймери кілька років не могли оновити свої ПК через відсутність відеочіпів. Крім того, якщо й вдавалося знайти їх, то коштували вони втричі дорожче. Створювалися цілі криптовалютні ферми з сотнями комп’ютерів. Проте згодом виявився ряд недоліків:

  • старі відеочіпи не можна було нічим замінити (на ринку не вистачало пропозицій);
  • витрати на електроенергію ставали все вище та не виправдовували затрат;
  • потрібно було орендувати велике приміщення для встановлення обладнання;
  • за добу можна було добути не більше 1 біткоїна, хоча його курс все ще залишався низьким.

Не останню роль зіграла конкуренція та популярність майнінгу: все більше людей захотіли видобувати криптовалюту (більше мільйона користувачів). Тому почало з’являтися нове обладнання.

Епоха FPGA-модулів та ASIC

Навіть об’єднання кількох ферм на відеокартах не приносило прибутку, але з’явилися чіпи FPGA. Вони менш універсальні за відеоадаптери, проте їх було зручніше під’єднувати до однієї материнської плати та до системи охолодження. Звісно, такий пристрій коштував дуже дорого, але він був набагато ефективнішим за ферму на відеоадаптерах (витрати електроенергії стали менше на 1000%).

Китайська компанія ASICminer зібрала кошти інвесторів, розробила та створила обладнання, яке вважається оптимальним рішенням на сьогодні. Витрати пристрою складали не більше 100 Вт, при цьому її обчислювальна здатність перевищувала FPGA-модуль більше ніж у 2 рази.

Це була лише перша розробка виробника. Наступні моделі пристроїв стали потужнішими в кілька разів, зросла швидкість обчислень. Попри високу вартість обладнання (понад 12 тисяч доларів), придбати його хотіло дуже багато користувачів. Варто зазначити, що навіть зараз розробка нового обладнання триває, тому згодом можна чекати на появлення систем, що матимуть більшу ефективність.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: