Енергоатом готується розпочати власне виробництво компонентів ядерного палива

4f10e65-energoatom

16 березня президент «Енергоатома» Петро Котін та Міністр енергетики Герман Галущенко відвідали з робочим візитом місце, де виготовлятимуть компоненти ядерного палива для вітчизняних атомних енергоблоків.

Про це повідомляє Енергоатом.

«Україна – одна із перших країн, яка диверсифікувала постачання ядерного палива, і це дало можливість відмовитися від його закупівлі в росії. Наше спільне з американськими партнерами завдання – якнайшвидше виробити відповідні типи палива для того, щоб витіснити росію з ринку ядерного палива», – наголосив Герман Галущенко.

Наразі Енергоатом завершує процес ліцензування компонентів ядерного палива, і вже упродовж 2023 року компанія планує почати їхнє промислове виробництво. Ці компоненти використовуватимуть для виробництва на підприємстві Westinghouse у м. Вестерос (Швеція) ядерного палива, яке використовують АЕС Енергоатома. Зараз на черзі запуск виробництва каркасів тепловидільних збірок для ядерних реакторів та запуск лінії збірки ядерного палива вітчизняного виробництва.

«Заплановано, що за три роки ми вийдемо на повний цикл виготовлення ядерного палива в Україні. 2026 рік – дата, коли зможемо повністю виробляти наше українське паливо з компонентів, які виготовляються тут. А елементи, які виробляти не зможемо, будемо закуповувати у партнерів», – наголосив президент Енергоатома.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: