«Конфесія мерців»: на Закарпатті священник з УПЦ МП записував промови із ненавистю до вірян ПЦУ

photo_5230978285301777267_y
Фото: СБУ

Настоятель Хресто-Воздвиженського кафедрального собору УПЦ МП, що в Ужгороді, неодноразово публічно ображав релігійні почуття українців, які виявили бажання святкувати Різдво 25 грудня.

Від Служби безпеки України він вже отримав підозру.

У відомстві кажуть, що у грудні торік зафіксували щонайменше 7 епізодів, коли священник принижував релігійні почуття громадян інших конфесій та намагався сформувати ворожі настрої до них. А у Офісі Генпрокурора кажуть, що відеозаписи та трансляції проповідей поширювались на сторінках храму у соціальних мережах та його офіційному сайті.

Неодноразово настоятель дискредитував вірян ПЦУ, називаючи «безбожниками», а саму церкву ототожнював з «пустим безблагодатним підвалом з павуками», «конфесією мерців».

Затримання попа. Фото: СБУ

«Під його критику підпадали й ті, хто підтримував перехід УПЦ МП до ПЦУ. Священнослужитель ототожнював це з «втратою Господа», а здобуття Православною церквою України Томосу представляв своїм прихожанам як одержання «фальшивої бумажки» та «безумство кучки неправославних людей»,  — розповіли прокурори.

Його підозрюють у порушенні рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань та за іншими ознаками.

В СБУ нагадують, що у своїй роботі правоохоронці дотримуються принципу неупередженості до діяльності будь-якої релігійної конфесії та поважає право кожного громадянина на свободу світогляду і віросповідання, як це визначено Конституцією України.

Що було раніше?

Обшуки у храмах УПЦ МП

Співробітники СБУ та Нацполіції знайшли велику кількість антиукраїнських матеріалів під час безпекових заходів на території Почаївської духовної семінарії та Івано-Франківської єпархії УПЦ (МП).

А після перевірок єпархії УПЦ МП на Буковині виявили методички та громадянство рф і посвідчення окупантів.

Під час обшуків у Лаврі виявили:

  • проросійську літературу, яка використовується під час навчання у семінарії та приходських школах, у тому числі для пропаганди «русского мира»;
  • готівку на загальну суму понад 2 млн грн, більше ніж 100 тис. доларів США та декілька тисяч російських рублів.

Роблять це, аби протидіяти підривній діяльності російських спецслужб у нашій державі.

«Враховуючи збройну агресію рф, дані заходи проводяться у тому числі для унеможливлення використання релігійних громад як осередку «русского мира» та убезпечення населення від провокацій і терористичних актів. За безпосередньої участі представників церкви правоохоронці проводять огляд території та приміщень для виявлення осіб, які можливо причетні до протиправної діяльності на шкоду державному суверенітету України, та предметів, заборонених до обігу», - заявляють у Службі безпеки України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: