Повернення до етнічних берегів: чому росія — це московія

оо

Серед наукової спільноти відбувається обговорення необхідності перейменування росії на московщину. Однак не всі українці розуміють, чому рф варто повернути її ж історичну назву.

Дивись.Інфо розібралися в цьому питанні.

Яка справжня назва російської федерації

Свою теперішню назву росія привласнила ще у 1721 році. Передумовою до цієї реформи став наш спільний зі шведами програш у Північній війні. Внаслідок цього Петро I закріпився на Балтиці, і європейські країни визнали московське царство як «велику силу».  Її й треба було підтвердити через іншу назву. Тож руками зрадників-українців у 1708 році цар оголосив анафему нашому гетьману Івану Мазепі, прибрав до рук владу над Україною й викрав її назву. Згодом під цією назвою він об'єднав українські та дикі азійські, тобто московські, терени.

Фото: Moll, Herman/Вікіпедія

Ведучий програми «Історія для Дорослих» Олег Криштопа пояснив, що Петро I відібрав в українців не тільки назву держави, а й самобутність. Що цікаво, автором ідеї перейменувати московію на росію був українець, колишній ректор Києво-Могилянської академії Феофан Прокопович у 1721 році. Фактично, росію створив українець.

«До того моменту на картах світу Україну називали Руссю, а росію — або московією, або тартарією. Тут як вже не крути, а історично склалося так, що Руська земля — це територія Київського, Переяславського та Чернігівського князівств. А «те що стало росією на папері» було заліссям, яке ні культурно, ні географічно не вважалося Руссю. Тому не дивно, що в росії так агресивно зреагували на нашу петицію. Їх то болить, а для нас то дуже потрібно і дуже доречно», - розповів експерт.

фото: Український Тиждень

Що зміна назви країни-агресорки змінить для українців

За словами Ірини Фаріон, зміна назви московського князівства на росію позитивно вплинула на імідж держави. Фактично це була зміна політики й ідеології. Зараз, каже вона, ми можемо зробити навпаки й повернути історичну справедливість.

«Тепер, коли московії повернеться її правдива назва, то світова політика буде крутитися навколо України. А московія має вернутися у свої етнічні береги дикої, ворожої, відсталої держави. І завдання світової спільноти, і наше передусім, полягає в тому, щоб так і сталося. Так, врешті-решт, ми знищимо цю імперію, яка загарбала стільки народів від 18 століття», - пояснила жінка.

фото: гречка

Коли можна буде назву «масковська федерація» використовувати офіційно

11 березня, після розгляду відповідної петиції, Президент України доручив розібратися з доцільністю ініціативи урядові. Наразі з петицією працюють прем'єр-міністр Денис Шмигаль, українські історики, культурологи та юристи. Тож називати агресорку «московською федерацією» поки ще рано.

«Назви географічних об'єктів, що використовуються в Україні, у тому числі інших країн світу, підлягають обліку та державній реєстрації спеціально уповноваженим органом виконавчої влади з питань географічних назв. Порядок створення та ведення Державного реєстру географічних назв, а також надання інформації щодо встановлення географічних назв для їх реєстрації визначається Положенням про Державний реєстр географічних назв, що затверджується Кабінетом Міністрів України», - зазначив Зеленський.

Фото: Офіс президента

У Мінкульті цю ідею сприйняли зі щирою симпатією. В ефірі новинного телемарафону міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко висловив прихильність до таких змін. Однак, зазначив він, без тлумачення науковців не обійтися. Останнє слово буде за ними.

«У нас є цілий інститут національної пам'яті, де працюють відповідні фахівці, які можуть долучити додаткових експертів для того, щоб мати остаточне історичне підґрунтя для прийняття досить серйозного рішення», - сказав Ткаченко.

фото: ua.news

Посол України в ООН Сергій Кислиця вважає, що задум про перейменування росії може бути втіленим в реальність. Мовляв, законні підстави для цього є. Він навів приклад Угорщини, у якої самоназва Magyarország, проте різними мовами країну називають по різному: в англійській Hungary, в німецькій — Ungarn, у польській — Węgry. Схожа ситуація з Австрією: країна має самоназву Österreich, але англійською її називають Austria, а, до прикладу, словацькою — Rakúsko. Таку думку він висловив у твітері. Разом з тим, посадовець поставив своїм читачам питання, чи підтримують вони узаконення такої назви в Україні. Результати майже одноголосно позитивні.

«То що нам — Кабінету Міністрів, Верховній Раді, — заважає повернути Московії її історичну назву. Нинішня все одне вкрадена» — написав Кислиця.

фото: скріншот допису з архіву редакції

Про що йдеться в самій петиції

Передумовою до розгляду питання урядом було, відповідно, створення петиції в листопаді минулого року. Ідея завірусилася серед українців, 25 тис. проголосували «за».  Авторка документа, Шахворостова Валерія Олександрівна, вказала, що «історичною назвою росії є Московія» і запропонувала замітини терміни «російський» на «московський», а «російська Федерація» – на «московська федерація».

фото: скріншот петиції з архіву редакції

«Ця назва вживалася в європейських і в деяких азійських мовах. На багатьох історичних мапах XVI-XIX ст., які виготовлялися в Європі до і після перейменування Московського царства на Всеросійську імперію, також фігурує ця назва», – йдеться у петиції.

Також, авторка петиції наголосила, що «Росія існує лише 301 рік» – з 22 жовтня 1721 року.

Істерична реакція росії

Звістка про ідею перейменування російської федерації долетіла до москви. Там, як відомо, генерувати історично аргументовані факти мастаків немає. Тож традиційно ми не отримали від росіян належної реакції. Заступник голови російської ради безпеки дмитро медведєв запропонував називати Україну Schweinisch Bandera-Reich (Свинський Бандера-Рейх).

«Ну що тут сказати… Наша відповідь? Ні, звісно, не Хохляндія. І тим більше не Малоросія. Тільки Schweinisch Bandera-Reich. Exakt!» – написав він у Telegram.

фото: POLITEKA

Без уваги ситуацію не залишила й представниця МЗС Марія Захарова.

«Зеленський щодня доводить нашу правоту. Ось ще одне свідчення спроби створення з України «анти-Росії», — написала вона.

фото: ТАСС

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: