Власний бізнес у Польщі або Як воля випадку стала поштовхом до розвитку українки

впв

Нещодавно виповнився місяць відтоді, коли підприємиця із Житомира, Інна Біла, відкрила власний салон краси у Варшаві. Зробила вона це, фактично, волею випадку - виїхала з України через повномастабне вторгнення

Втім, зараз жінка не лише керує цим салоном, але й уже продумує план розширення мережі закладів краси по цілій Європі.

Як так сталось та що може порадити українцям - жінка розповіла для Дивись. Інфо.

"Взагалі я з заходу України, народилась і виросла у Тернополі. Однак коли вийшла заміж - переїхала до Житомира, мені був 21 рік. Це той період життя, коли будуєш майбутнє, закладаєш так би мовити базу майбутньої успішної кар’єри. Оскільки десь з 15 років я працювала у мережевій косметичній компанії, то рішення приймала недовго - відкрила власну невелику студію краси", - починає розповідь Інна.

перший салон Інни Білої у місті Житомир

Уже через декілька років салон виріс у велику авторську студію INNA BILA, а на її основі жінка почала проводити курси для майбутніх майстрів сфери краси. Інна постійно вивчала б'юті-нішу, мала також магазин косметики, співпрацювала з різними брендами. Як наслідок, у 2021 році, підприємиця запустила у виробництво власну косметику для тіла.

авторська студія INNA BILA, Житомир

Здавалося б, каже Інна, нічого не зможе завадити створити омріяну мережу краси. На весну-2022 були великі плани, зокрема, відкриття ще однієї студії та розширення асортименту доглядової косметики.

"Були навіть надруковані етикетки для нової серії продуктів, закуплене дороге обладнання для салонів... Як зараз пам‘ятаю - 23.02.22 цілий день займалася деталями поставки - до нас надійшло велике корпоративне замовлення на 8 березня. Звісно, про наступ тоді не думалось", - пригадує вона

Однак зранку 24.02 все змінилося. Каже, в перші дні не хотілося вірити, що це відбувається насправді. Згодом Інна прийняла реальність і з нею - рішення виїжджати за кордон. В першу чергу, пояснює, як мама вона повинна була думати про безпеку свого маленького сина.

Жінці знадобилось близько 10 переїздів, щоби "осісти" там, де буде почуватись найбільш комфортно. Вибір упав на Варшаву:

"Спочатку, коли бачила усюди наші прапори і слова підтримки: «Ми з вами», постійно сльози на очі наверталися. Потім трохи звикла - залишилось оце почуття вдячності і шалене бажання щось робити. Ще до війни я була в частих роз‘їздах, але не бачила себе ніде, окрім України.

Моя українська команда надихнула мене на відкриття салону у Польщі. Тоді були часи блекаутів, ми не знали, чи зможемо працювати і що взагалі буде далі. Оскільки як керівник я завжди мушу мати запасний план, а багато дівчат, на той час, були готові виїхати, якщо була б гарантована стабільна робота у тій ж компанії, в якій вони вже працюють роками, то буквально за декілька днів я прийняла рішення підкорювати європейський ринок. Моя сила у тих людях, з якими ми разом досягаємо поставлених цілей та ставимо нові".

- Із чого розпочалась підготовка до запуску бізнесу у Варшаві?

Підготовка розпочалась із вивчення ринку та правил ведення бізнесу у Польші, дослідження локацій. Тут безліч нюансів. Наприклад, може бути гарне приміщення, у центрі міста, але поруч - невідповідні заклади, секонд хенд чи шаурма.

Ще є свої нюанси із паркінгами. Загалом у Європі з цим складно. Оскільки більшість наших клієнтів їздять на авто, потрібно враховувати цей фактор обов'язково. Добре розумію, що навряд чи хтось захоче йти до салону пішки 20-30 хвилин - це дуже незручно.

Також зараз, як ніколи, актуальне питання з перенасиченням однотипними салонами у певних районах міста. У вашого бізнесу має бути своя фішка. Ми, наприклад, акцентуємось на високоякісних послугах колористів, у нас кваліфіковані спеціалісти з різних куточків світу. Також ми зібрали сильну команду досвідчених візажистів, котрі працювали у масштабних проєктах  гримерами на зйомках і є призерами конкурсів. У нас унікальний лазерний апарат - таких буквально декілька на всю Варшаву. Ну і ще одна наша фішка - це моя авторська концепція організації відпочинку гостей INNA BILA. 

Далі почалась історія з укладаннями договорів оренди. Важливо добре їх вичитувати, бо є багато тонкощів зі страхуванням та ремонтом. Бажано взагалі спілкуватись з орендодавцями особисто, вести перемовини, адже все індивідуально, і часто на умови впливають терміни оренди та вид бізнесу.

Паралельно я запускала нову лінію продуктів для волосся та тіла. Обрала для цього Грецію. Там знайшла завод із багаторічним досвідом, котрий готовий розробляти формули з унікальними складниками, враховуючи конкретні запити від клієнта. І, взагалі, ця країна справляє щоразу на мене особливе враження. Проте, додам:

беручи до уваги мій досвід спілкування з бізнесменами різних держав, у кожної країни є свою тонкощі ведення бізнесу і абсолютно різна ментальність, яку потрібно враховувати та поважати правила гри

- Як щодо юридичного оформлення? Що можете порадити?

Якщо говорити про оформлення та документацію, то я би радила дві речі. По-перше, варто пройти спеціальне навчання, де розповідають які форми ведення бізнесу взагалі існують. По-друге, щира рекомендація - винайняти юриста. Адже починати власну справу, опираючись лише на загальні джерела інформації, буде не зовсім правильно. Є багато тонкощів, які можна пропустити, навіть якщо маєте досвід українського підприємництва.

Для тих, хто з земляків збирається "переміститися" до Польщі - розповідаю коротко. Загалом у Польщі є два основних види оформлення діяльності.

Перший - це аналог нашого ФОПа, називається "діяльність господарча". Тут є три різні варіанти оподаткування, Ви обираєте найбільш вигідний та комфортний вам, залежно від виду бізнесу, планового обороту та чистого прибутку.

Багато підприємців у Польші, з якими я спілкувалася, обрали для себе саме цей спосіб ведення бізнесу, оскільки зараз відкриття подібного виду діяльності стало можливим за наявності українського песеля.

Другий варіант - це "спулка з обмеженою відповідальністю" - щось на кшталт нашого ТзОВ.

- Як ставляться місцеві до того, що українці заходять на ринок зі своїм бізнесом?

Думаю, ставляться добре. Ми відчуваємо, що нам раді. Наші гості - мешканці різних країн, зокрема, й Польщі. У нас взагалі формується інтернаціональна клієнтська база та колектив.

Україна-європейська країна високих стандартів та якісних послуг. Ми працюємо над тим, аби зайняти свою нішу на цьому ринку і будемо тут гідно представляти свою державу

салон у Варшаві

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: