Міжнародний суд у Гаазі видав ордер на арешт путіна: що це означає (оновлено)

аа
фото: getty images

Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав міжнародні ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна, а також уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової.

Про це йдеться на сайті суду.

У п’ятницю, 17 березня, Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт президента російської федерації владіміра путіна. Його звинувачують у скоєні воєнних злочинів в Україні.

«Палата досудового провадження ІІ на підставі клопотань Прокуратури від 22 лютого 2023 року постановила, що існують достатні підстави вважати, що кожен підозрюваний несе відповідальність за воєнний злочин незаконної депортації населення та незаконного переміщення населення з окупованих районів України до російської федерації, що завдало шкоди українським дітям», - йдеться у звіті.

Також видано ордер на арешт так званої дитячої омбудсмена Росії Марії Львової-Бєлової.

В Офісі Генерального прокурора відреагували. Генеральний прокурор Андрій Костін зазначив, що це історичне рішення для України та всієї системи міжнародного права. Відтак, російський президент має офіційний статус підозрюваного у скоєнні міжнародного злочину – незаконного примусового переміщення українських дітей.

«Це означає, що за межами росії путіна мають заарештувати та передати до суду. А світові лідери тричі думатимуть, перш ніж тиснути йому руку або сідати з ним за стіл переговорів. Світ отримав сигнал, що російський режим є злочинним і його керівництво та поплічники будуть притягнуті до відповідальності.», - написав він.

На таке рішення суду Гааги на росії відповіли, що їхня країна не є учасником Римського статуту Міжнародного кримінального суду та зобов'язань щодо нього не несе.

«З цим органом росія не співпрацює, а можливі «рецепти» на арешт, що виходять із Міжнародного суду, будуть для нас юридично нікчемними», - сказала представниця мзс рф марія захарова.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: