Спершу були роздуми і дискусії чи такі світлини - це взагалі етично, - фотографиня Марта Сирко

Спершу були роздуми і дискусії чи такі світлини - це взагалі етично, - фотографиня Марта Сирко

Марта Сирко, відома фотографиня зі Львова, створила серію світлин у стилі ню, де зображені люди, які постраждали від війни. Спершу це були лише військові, та згодом проект “Скульптурний” перехрестився зі ще одним - “Неопалимі”, у якому героями стали пересічні громадяни

Дивись. Інфо поспілкувались із мисткинею, аби розповісти вам більше.

- Розкажіть, будь ласка, про те, що Ви знімаєте?

Так склалося, що я займаюся фотографією загалом. Для комерції є дуже мало запитів щодо ню фотографії і тіл, тому працюю переважно у фешн і портрет, а для душі - займаюся дослідженням тіл - тілесності, різноманіття тіл, шрамів і т.д. Це найбільше мене цікавить.

- Що приваблює в тілах? 

Ну, перш за все, я за освітою мистецтвознавець, і бачення тілесності, мабуть, відкрилося в мені ще з вивчення Відродження чи мистецтва етрусків, а переважно це все було про тілесність.

Спочатку я знімала моделей з ідеальними формами, але потім зрозуміла, що у мене починає змінюватись тіло, і я, мабуть, з більш такої егоїстичної точки зору, зрозуміла, що хочу побачити, наприклад, жінок, які народжували - або які вагітні. І почала знімати це.

Потім я досліджувала тіла людей старшого віку - в Європі це дуже звична практика, а тут, коли опублікувала роботи своїх бабусі і дідуся, то всі були шоковані.

- Оцей вибір фотографувати людей, які зазнали травм, у стилі ню… Чому саме так?

Є передісторія. Я перед війною знімала атлетів, і так склалося, що глядачі, дивлячись на виставках на ці фотографії, не могли зрозуміти чи це 3D зображення, чи дійсно жива людина. У мене це відкладалося у голові.

Пізніше я відвідувала вперше в житті Лувр, побачила античні статуї, і це було трішки інше враження, ніж коли дивишся на них у книгах. І тоді до мене прийшла ідея, що можу зняти без кінцівок наших солдатів в такій стилістиці.

Вперше ця думка виникла влітку, а зняла свого першого героя я аж у грудні. Цей час - це все були роздуми, дискусії, запитання до своїх друзів, які служать - чи це нормально, чи етично взагалі.

Я могла приховати цей проект і показати вже закінчений. Одразу всіх героїв. Але. Це складно, бо не всі погоджуються, не всім це цікаво - воєнні люди загалом не хочуть публічності, а тут ще й роздягатися...

Тому я і показала першу роботу, і надалі показую, бо ще досі шукаю героїв.

- Це може бути будь-хто, хто до Вас звернеться?

Це файн-арт фотографія у поєднанні з документалістикою. Я знімаю людей, які дійсно постраждали. І не в праві відмовляти їм через якісь свої естетичні чи етичні вподобання.

Тому, якщо вони погоджуються на мої творчі експерименти, то, звичайно, я тільки за.

- Чи це мають бути тільки люди у Львові, чи виїжджаєте в інші міста?

Кожен із героїв, яких я знімала… ніхто не зі Львова, але так склалось, що ми територіально це робили тут - у мене в майстерні. Остання героїня прибула до мене з Вінниці. От їй було важливо приїхати саме в мій контекст, де я творю.

Зараз планую їхати в Київ, бо там є ще один герой, але поки це на паузі - він хоче прийти в форму, щоби все було красиво. І я тримаю пальці, аби все вийшло.

Тобто немає різниці де і як - головне, щоби просто зійшлися погляди і аби людина йшла мені назустріч - могла відкритися на зйомці. От. А як до неї добратися - це вже я придумаю.

- Цей проект - як він називається?

Я починала зі скульптурної серії, думала, що в мене будуть лише військові, які втратили кінцівки. Але, виклавши перші роботи, отримала пропозицію від організації “Неопалимі” - і почала також знімати людей з пошкодженнями під час воєнних дій - а саме - з опіками шкіри.

- Що кажуть люди про ці роботи? Чи були негативні коментарі?

Загалом інколи є такі коментарі. Зараз не буду щось конкретно називати - я не пам’ятаю… Але було що от - посоромтесь. Якісь такі речі.

У тому і проблема нашої культури. Люди, які розуміються на мистецтві, ніколи би цього не сказали. Питання - чи треба розбиратись. Ну, для мене, як людини творчої, потрібно, бо цікавлячись живописом, музикою, літературою - людина розвивається і бачить світ по-іншому. І, можливо, і ставиться не так радикально до всіх питань, які зараз обговорюються в інтернеті.

Вважаю, що навіть негативні коментарі - нехай будуть. Будь ласка. Але такими проектами ми, як би там не було, розрухуємо наше "релігійне" суспільство. 

- Як гадаєте - суспільство є достатньо підготованим, що зараз буде все більше людей, які "вийшли" з війни? І воїнів, і пересічних...

Не буду говорити за суспільство - за себе скажу. При тому, що я, як будь-хто, і волонтерам допомагаю, і з тими, хто на війні, спілкуюсь, і щодня "сиджу" на новинах... я не знаю як правильно себе поводити на вулиці…

Наприклад, люди, у яких ПТСР... чи навіть я бачила чоловіків без кінцівок - вони прогулювались... От. Чи треба дуже звертати увагу і питатись - "а може вам допомогти?" - чи навпаки - просто не зважати... Тобто якісь такі дискусії, я вважаю, мають бути десь у відкритому доступі.

У нас завжди були люди з інвалідністю. Але існували й проблеми з інклюзивністю. Я, як та, хто все життя жила з людиною з інвалідністю, з цим стикалась, тому, в принципі, усвідомлюю, що зараз цих проблем не стало менше. У мене дідусь був абсолютно сліпим і дуже часто сидів вдома через те, що не міг сам кудись піти. При тому, що це був район для незрячих людей.

Зараз, коли ми навіть з хлопцями - моїми героями, хотіли піти поїсти - і далі стикаюсь з тим, що банально по сходах нереально піднятися… Ну, тобто, досі існують такі от малесенькі буденні проблеми, про які ти, маючи ноги, абсолютно не замислюєшся.

У нас буде можливість перебудови і будуть, я сподіваюсь, величезні кошти вкладатися в розвиток країни. Хочеться, щоби це все було правильно.


Редакція Дивись. Інфо записала для вас також відеоверсію цього інтерв'ю. Прем'єра - за цим посиланням. Долучайтесь.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: