В Україні вироблятимуть ядерне паливо, яке замінить російське на ринку ЄС

photo_2023-03-16 19.21.57
Фото: Міненерго

В Україні вироблятимуть ядерне паливо для атомних енергоблоків країни, а згодом — й на експорт до інших країн.

Про це повідомили у Міністерстві енергетики України.

Там розповіли, що глава відомства відвідав одне із українських підприємст, де відбуватиметься реалізація.

Додають: нині в Європі діють 17 блоків ВВЕР-440, що наразі не мають альтернативи російському паливу. Українан атомість вже розпочала виробництво складових частин паливних блоків ВВЕР-1000, а згодом почне виробництво палива і для блоків ВВЕР-440.

Проєкт реалізується Енергоатомом у межах співпраці з американською компанією Westinghouse.

За словами міністра, на виробничій лінії українського підприємства вироблятимуться тепловидільні збірки ядерних реакторів атомних електростанцій.

Нинішнього року планується завершити ліцензування і вийти на промислове виробництво хвостовиків, а з наступного — на промислове виробництво голівок для паливних касет. Зазначені компоненти будуть використовуватись для виробництва ядерного палива для потреб Енергоатома на підприємстві Westinghouse у місті Вестерос у Швеції.

Президент НАЕК «Енергоатом» Петро Котін додав, що за планом на створення власної лінії з виробництва ядерного палива Енергоатом планує вийти за три роки.

Низка європейських країн наразі залежать від російських ядерних технологій. А Україна перевела свої атомні енергоблоки на ядерне паливо Westinghouse.

«Україна є світовим лідером у галузі атомної енергетики. І сьогодні наші фахівці-ядерники спільно  з американськими партнерами працюють над тим, щоб витіснити росію зі світового ринку ядерних технологій», —  сказав Галущенко.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: