Є достатньо підстав вважати путіна відповідальним за викрадення українських дітей, - прокурор МКС

1a9f50c-dbdc823-han690
Фото: FACEBOOK Ірини Венедіктової

Головний прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан заявив, що є переконливі докази, які свідчать, що президент рф владімір путін несе відповідальність за незаконну депортацію українських дітей з окупованих районів України

Про це йдеться у його заяві, пише "Європейська правда".

Хан зазначив, що під час розслідування його офісом підтверджені випадки депортації щонайменше сотень дітей, вивезених з дитячих будинків та інтернатів. Багато з цих дітей, за даними слідства, були передані на усиновлення в російську федерацію.

У російській федерації указом путіна було змінено законодавство з метою прискорення надання російського громадянства, що полегшило їх усиновлення російськими сім'ями.

"На підставі доказів, зібраних і проаналізованих моїм Офісом у ході незалежних розслідувань, Палата попереднього провадження підтвердила, що існують достатні підстави вважати, що президент путін і пані Львова-Бєлова несуть кримінальну відповідальність за незаконну депортацію і переміщення українських дітей з окупованих районів України до російської федерації всупереч статті 8(2)(a)(vii) і статті 8(2)(b)(viii) Римського статуту", - йдеться у заяві.

Офіс прокурора МКС стверджує, що ці дії, серед іншого, демонструють намір назавжди вивезти цих дітей з їхньої власної країни. На момент депортації українські діти перебували під захистом Четвертої Женевської конвенції.

"Ми повинні забезпечити, щоб винні у скоєнні злочинів були притягнуті до відповідальності, а діти були повернуті до своїх родин і громад. Ми не можемо допустити, щоб з дітьми поводилися так, ніби вони є військовою здобиччю", - заявив Хан.

"Як я заявив у травні минулого року в Бучі, Україна є місцем злочину, що охоплює складний і широкий спектр ймовірних міжнародних злочинів. Ми без вагань подаватимемо подальші клопотання про видачу ордерів на арешт, коли цього вимагатимуть докази", - додав генпрокурор МКС.

У свою чергу, постійний представник України при ООН на засіданні Радбезу ООН 17 березня висловив сподівання, що рішення Міжнародного кримінального суду про арешт президента рф володимира путіна – перший крок до того, щоб усі воєнні злочинці рф рано чи пізно опинилися на лаві підсудних, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

Кислиця привітав рішення Міжнародного кримінального суду, який видав ордер на арешт двох осіб, котрі відповідають за незаконну депортацію дітей та їхнє незаконне переміщення з окупованих територій України до російської федерації.

"Є достатні підстави вважати, що на вказаних особах лежить індивідуальна кримінальна відповідальність за ці злочини. Їх звуть володимир путін – президент російської федерації, та Марія львова-бєлова – так звана уповноважена з прав дитини в апараті президента російської федерації. Цей крок ще раз свідчить про те, що процес забезпечення справедливості триває і рано чи пізно він закінчиться тим, що путін, львова-бєлова та інші воєнні злочинці будуть на лаві підсудних", – зазначив постпред України.

Він також додав, що війна в Україні призвела до великих людських жертв, внаслідок чого десятки тисяч мирних жителів було вбито, поранено або покалічено.

"Тактика облоги й випаленої землі, яку застосовує росія, призвела до руйнування приблизно 59 тис. житлових будинків, 436 лікарень та понад 2,2 тис. навчальних закладів. До цих даних не входять тимчасово окуповані території, в яких реальний рівень руйнувань набагато вищий. Російське вторгнення спричинило найбільшу на сьогодні у світі кризу переміщення людей: приблизно 14 млн українців, або третину населення, було переміщено", – поінформував Кислиця.

Дипломат наголосив, що через російську агресію 17,6 млн українців – або приблизно 40% населення – як і раніше, гостро потребують гуманітарної допомоги.

Також він додав, що 174 тис. км², або 30% усієї території України, забруднені вибухонебезпечними предметами, а орієнтовно 50 тис. км² сільськогосподарських угідь непридатні для використання через наявність мін та вибухонебезпечних предметів чи воєнні дії.

Нагадаємо, Зеленський відреагував на рішення Гааги про арешт путіна

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: