Експрезидент Єврокомісії заявив, що швидкий вступ України в ЄС неможливий

Farewell Press Conference Of The EU Commission President Jean-Claude Juncker
Фото: GETTY IMAGES

Колишній президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер застеріг від нереалістичних очікувань щодо швидкого вступу України до Європейського Союзу.

Про це він сказав в інтерв’ю "Luxemburger Wort", пише "Європейська правда".

Юнкер зазначив, що Україна отримала статус кандидата на вступ до ЄС у рекордно короткі терміни і це рішення було правильним з боку Брюсселя.

"Я вважаю, що Україні потрібна перспектива вступу. Але я дуже засмучений необачністю багатьох політиків, які також активно діють на Заході, які хочуть, щоб Україна приєдналася до ЄС якнайшвидше. Я цього не бачу", - сказав він.

Юнкер також вважає, що переговори з росією про припинення війни зараз неможливі.

"Факт полягає в тому, що путін і російське керівництво в цілому не демонструють жодної волі до реальних мирних переговорів", - сказав він.

Як нагадує сайт Гордон, Верховна Рада і Європарламент 16 вересня 2014 року синхронно затвердили Угоду про асоціацію України з ЄС. 1 вересня 2017 року вона набула чинності в повному обсязі. Стратегічний курс на членство України в Євросоюзі й НАТО закріплено у Конституції з лютого 2019 року.

28 лютого 2022 року, за чотири дні після початку повномасштабного вторгнення росії, Україна подала заявку на вступ до Європейського союзу за спеціальною процедурою. Незабаром такі заявки подали Грузія й Молдова.

17 червня Єврокомісія рекомендувала надати статус кандидата на вступ у ЄС Україні та Молдові, а також висунула низку умов, які Україна має виконати перед початком переговорів щодо вступу до Євросоюзу.

23 червня лідери ЄС зібралися у Брюсселі на саміт, де надали Україні й Молдові статус кандидата.

Україна зробила всі кроки, які необхідні для виконання семи рекомендацій Європейської комісії для початку переговорів щодо євроінтеграції, і розраховує, що оцінювання виконання цих рекомендацій розпочнуть у березні 2023 року, заявила 27 грудня віцепрем'єрка з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

Євросоюз погодився навесні 2023 року надати Україні проміжну оцінку виконання нею семи критеріїв для початку переговорів щодо вступу до Євросоюзу, ідеться у спільній заяві за підсумками саміту Україна – ЄС, який відбувся в Києві 3 лютого.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль вважає, що Україна може підготуватися до вступу до Євросоюзу за два роки.

28 лютого президент України Володимир Зеленський заявив, що Київ готовий до переговорів про членство країни в ЄС і очікує на відповідне рішення від Євросоюзу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: