Зустріч Сі та путіна: що означають заяви лідера Китаю та чи буде припинення вогню

ззз
фото: Getty Images

Лідер Китаю заявив, що спільно з путіним планує «стояти на варті світопорядку». Чи сигналізує це про можливе припинення російсько-української війни?

20 березня лідер Китаю прибув до москви. Згідно з сервісом Flightradar24, літак приземлився в аеропорту «Внуково». Відомо, що президенти обговорили двосторонні міжнародні питання для побудови стратегії розвитку відносин між країнами.

Хоча деталей зустрічі немає, прокремлівські ЗМІ зробили низку «інформаційних вкидів». Ці «вкиди» нібито сигналізують про позитивний для росії результат дипломатичної розмови. Зокрема, було оприлюднено кілька важливих заяв, зроблених Сі Дзіньпінем.

Про що йдеться у цих заявах і що вони означають для України — дізнавалися «Дивись.Інфо». Ми поспілкувалися з політологом Іллею Рєпіним та фахівецем із міжнародних відносин Денисом Демидовим.

фото: DW

Про що заявив лідер КНР

Лідер КНР назвав країну-агресорку «надійним партнером». За даними прокремлівських ЗМІ, він підкреслив готовність Китаю стояти на варті світопорядку, заснованого на міжнародному праві разом із рф.

"У далеко не спокійному світі Китай готовий з Росією рішуче відстоювати одноцентричну міжнародну систему, стояти на сторожі світопорядку, заснованого на міжнародному праві та основоположних нормах міжнародних відносин, що базуються на цілях та принципах Статуту ООН, дотримуватися справжньої багатосторонності, просувати багатополярність у світі та демократію відносин, сприяти розвитку глобального управління у більш справедливому та раціональному напрямі", - сказав Сі Цзіньпін напередодні зустрічі з диктатором рф.

фото: вікіпедія

Крім того, Сі висловив надію щодо сталого «розвитку російсько-китайських відносин і стратегічної взаємодії».

«Ми з вами є найбільшими країнами-сусідами, ми з вами є партнерами всеосяжної стратегічної взаємодії співробітництва, і саме цей статус визначає те, що між нашими країнами мають бути тісні взаємини», — сказав він.

фото з вільного доступу

Китайський лідер також заявив, що за останні роки, влада росії домоглася значних успіхів у процвітанні країни. Це, здається, уже свідчить про дещо необ'єктивність:

фото: типовий будинок у центрі російського міста Воркута, Ілля Варламов
фото: місто Торжок у Тверській області, Сергій Анашкевич
фото: звичайний двір в Омську, Ілля Варламов

Коментар путіна

У свою чергу, російський диктатор заявив, що уважно ознайомився з планом Китаю щодо «українського врегулювання». Він наголосив на готовності обговорювати цей план із китайським колегою.

«У нас буде можливість обговорити це питання. Знаємо, що ви (Китай — ред.) відштовхуєтесь від принципів справедливості й дотримання основних положень міжнародного права, неподільної безпеки для всіх країн. Ви також знаєте, що ми завжди відкриті для переговорного процесу. Обговоримо, безумовно, всі ці питання, зокрема ваші ініціативи», — зазначив російський президент.

фото з вільного доступу

В пріоритеті Китаю — економічні інтереси

Політолог Ілля Рєпін пояснив, що асоціювати Китай та росію з міжнародним правом не варто — КНР не ратифікувала Римський статут Міжнародного Кримінального Суду, а рф порушує міжнародні норми систематично. Тож «на сторожі світопорядку» ці дві держави можуть стояти пліч-о-пліч лише у своєму власному розумінні. Це пояснює позицію Китаю не скасовувати поїздку до москви після рішення гаазького суду про видачу ордена на арешт путіна.

«Що важливо, це фактично підтверджує наміри Сі Дзіньпіна стати модератором врегулювання російсько-українського конфлікту. І наміри ці побудовані навколо економічних інтересів КНР. Як ми бачимо, після анексії Криму російсько-китайські відносини почали розвиватися, а україно-китайські зв'язки, навпаки, ослабли. Вже декілька років у нас, до речі, немає посла у Китаї. Тож навіть якщо Сі візьметься за врегулювання конфлікту в Україні, наші інтереси, ймовірно, будуть враховані не в першу чергу», - вважає експерт.

Чи сприятиме Китай припиненню вогню в Україні

Фахівець із міжнародних відносин Денис Демидов каже, припинення вогню не в інтересах Китаю. Сі Дзіньпіну невигідна ні поразка москви, ні її повна перемога. Це, знову ж таки, залежить від економічної вигоди КНР. Мовляв, Китаю вигідно, щоб москва продовжувала виснажувати себе та власні ресурси. Тому що поки москва під санкціями, вона вимушена йти на зближення з Китаєм.

Та й навіть якби у планах Китаю була мета переконати путіна припинити війну на користь України, Сі навряд чи це вдалося б, переконаний політолог. Цю війну не зможе зупинити навіть сам президент рф.

«Та ненависть, яку влада росії вибудувала серед своїх громадян до України, змусить цих самих громадян просто знести весь режим путіна, якщо він скаже, що буде підписаний мир з Україною на вигідних для України умовах. Тому припинення вогню разом зі збереженням режиму путіна неможливе. Бо це призведе до кінця самого путіна»

фото: БРА/UPG

Держдеп США відреагував на візит Сі Цзіньпіна до росії

Держсекретар США Ентоні Блінкен вважає, що зустріч президента Китаю Сі Цзіньпіна з президентом рф володимиром путіним в москві свідчить про намір Китаю забезпечити «дипломатичне прикриття» для звірств росії в Україні.

«Те, що президент Сі їде до росії через кілька днів після того, як Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента рутіна, свідчить про те, що Китай не почувається відповідальним за притягнення кремля до відповідальності за жорстокості, скоєні в Україні. Замість того, щоб навіть засудити їх, він радше надає дипломатичне прикриття для того, щоб росія продовжувала вчиняти ті самі злочини»,  – сказав Блінкен на прес-конференції в Державному департаменті.

Він зазначив, що будь-які заклики до припинення вогню, які не передбачають виведення російських військ з території України, «фактично означатимуть підтримку ратифікації російського завоювання».

«Світ не мають вводити в оману будь-які тактичні кроки Росії, підтримувані Китаєм або іншою країною, для замороження війни на її власних умовах», – підкреслив посадовець.

фото: Держдеп США

Реакція України на зустріч Пекіна з москвою

В українському МЗС прокоментували візит лідера Китаю Сі Цзіньпіна до Москви. У коментарі РБК-Україна речник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко зазначив, що Пекін має використати свій вплив на Москву, щоб змусити Путіна закінчити цю війну.

«Ми готові до тіснішого діалогу з Китаєм з метою відновлення миру в Україні відповідно до принципів, закріплених у Статуті ООН, та останньої резолюції Генасамблеї ООН з цього питання», - наголосив він.

фото: Facebook Олег Ніколенко

Сі Дзіньпін, ймовірно, планує розмову з Зеленським

Напередодні The Wall Street Journal повідомили, що Сі Дзіньпін планує поговорити з Володимиром Зеленським. За даними Financial Times, ця телефонна розмова має відбутися після перемовин глави КНР з російським диктатором. Це стане першим контактом між українським та китайським лідерами з початку війни. Наразі невідомо, про що саме Сі Дзіньпін планує поговорити з президентом України і коли цей діалог відбудеться.

фото: апк інформ

КНР приміряє роль миротворця

Нагадаємо, до річниці повномасштабного вторгнення 24 лютого китайська влада оприлюднила так званий «мирний план». КНР закликала поважати суверенітет всіх країн, відмовитися від «менталітету холодної війни», припинити воєнні дії на території України та сісти за стіл переговорів. Також, там виступили за припинення «односторонніх санкцій».

фото з вільного доступу

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: