МАГАТЕ не створюватимуть зону демілітаризації навколо ЗАЕС

лоло
Фото: Д. Кальма/МАГАТЕ

У МАГАТЕ заявили про скасування планів створити зону демілітаризації навколо ЗАЕС. Дискусія з цього приводу велася протягом восьми місяців.

Про це заявив глава МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

Глава Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі заявив про скасування планів щодо створення зони демілітаризації навколо Запорізької АЕС. За його словами, це питання більше не розглядається через труднощі з реалізацією цього процесу. Про це він заявив в рамках свого виступу на семінарі в Американській неурядовій раді з міжнародних відносин.

«Ми прекрасно розуміємо, які додаткові складнощі це принесе, особливо в зоні активних бойових дій. Надзвичайно важко буде здійснювати процес верифікації - за більш ніж одну милю від демілітаризованої зони територія буде надзвичайно мілітаризованою. Тому ми більше не розглядаємо це », - сказав посадовець.

Він додав, що тепер організація сконцентрує свої зусилля на безпеці станції. Мовіляв, важливо, щоб ЗАЕС не атакували й не використовували її територію для ведення бойових дій. 

Крім того, Гроссі вважає, що в разі створення демілітаризованої зони навколо ЗАЕС, дії організації могли б трактувати, як «легітимізацію» присутності військ РФ. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: