В Україні втретє успішно пересадили легені

44846-337534637_995740094722814_2310085851516394358_n
Фото: МОЗ України

В Україні трансплантували легені 51-річному чоловікові. 12-годинну операцію провела трансплант-команда клінічної лікарні «Феофанія», фахівці якої нещодавно мали можливість пройти тримісячне навчання з трансплантації серця і легень у Massachusetts General Hospital – найбільшій лікарні при Гарвардському університеті. 

Про це повідомили у Міністерстві охорони здоров'я України 23 березня.

Там зазначили, що це третя в країні успішна пересадка легенів.

51-річний чоловік мав складне захворювання легень, а за два тижні до пересадки переніс коронавірусну хворобу. Це ускладнило його стан. Пацієнт перебував на постійній кисневій підтримці. Після операції він перебуває у реанімації. Медики оцінюють його стан як задовільний. Донором стала 60-річна жінка, якій медики констатували смерть мозку через геморагічний інсульт. Вона врятувала життя трьом людям.

А також пересадили печінку 62-річному чоловіку, а в ДУ «Інститут нефрології НАМН України» та Національному Інституті хірургії та трансплантології імені О. О. Шалімова двом жінкам трансплантували нирки. 

Всі пацієнти, яким пересадили органи, почуваються задовільно. Пересаджені органи працюють, додають у МОЗ.

Довідка

Зіставлення пар «донор-реціпієнт» в автоматичному режимі здійснює спеціальна електронна система ЄДІСТ. Для пацієнтів увесь процес трансплантації і пожиттєве отримання ліків-імуносупресантів є безоплатним, за це сплачує держава. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: