У будинкові біля львівського цирку відновили історичні двері (фото)

2-414f4bb6
Фото: Бюро спадщини

У Львові відреставрували ще одну історичну браму. Майстри опікувались цим впродовж трьох місяців. Це історичні дерев'яні двері у одному з будинків на вулиці Ярослава Мудрого, 12, що біля цирку.

Про це повідомили у Бюро спадщини.

Зі слів фахівців, до відновлення конструкція та полотна брами були в поганому стані.

«Ця брама має дуже гарне дерев’яне оздоблення. На жаль, багато декоративних елементів було втрачено, а дуже пошкоджені частини деревини потребували заміни. Замість засклення віконця брами були закладені фанерою, а автентичні ручки були втрачені. Нас чекало багато роботи», – розповів реставратор Богдан Герус.

Фото: Бюро спадщини

Так, відновили втрачені елементи, встановили нове засклення брами та верхнього світлика, а також виготовили та встановили нові ручки. Завдяки реставрації вдалося продовжити життя цій брамі ще на ще кілька десятиліть.

Фото: Бюро спадщини

А поруч із брамою, розповідають, зберігся автентичний номерний знак, зі збереженою старою назвою вулиці (Ю. Бема).

Обійшлося все у 74 тисячі гривень.

«З цієї суми місто оплатило майже 52 000 грн, а іншу частину – мешканці, які раніше подали заявку на участь у програмі співфінансування», – розповів директор ЛКП «Бюро спадщини» Павло Богайчик.

Нагадаємо, торік за координацією ЛКП «Бюро спадщини» управління охорони історичного середовища було відреставровано 29 брам та 16 вікон в будинках, розташованих у межах історичного ареалу міста Львова, а також 12 вікон та балконних блоків було замінено з металопластикових на дерев’яні. Новий набір заявок на програму співфінансування планується у вересні 2023 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: