Байден і Трюдо пообіцяли «стояти пліч-о-пліч з Україною»

Untitled
Фото:REUTERS/Kevin Lamarque

Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо і президент Штатів Джо Байден запевнили Україну в підтримці та в тому, що їхні країни "стоятимуть поруч з Україною"

Про це пише CNN, повідомляє Українська правда.

Трюдо сказав, що, як і США, Канада надала "значну військову підтримку" Україні, зокрема, артилерію, боєприпаси, бронетехніку і танки. Він додав, що канадські збройні сили тренують українських військових з 2015 року.

"Як ви добре знаєте, пане президенте, Канада продовжуватиме стояти пліч-о-пліч з Україною, чого б це не коштувало", – сказав Трюдо. "Разом ми обидва є партнерами, на яких Україна – і весь світ – може розраховувати".

Прем'єр-міністр вказав на санкції та інші економічні заходи, запроваджені США, Канадою та іншими союзниками, "щоб продовжувати виснажувати військову скарбницю кремля".

Трюдо назвав Байдена "справжнім другом Канади", заявивши, що альянс "має більше значення, ніж будь-коли в цей відповідальний момент".

У той же час Байден заявив, що президент росії володимир путін не досягнув своїх цілей вторгненням в Україну.

"Знаєте що? Його прагнення до землі і влади поки що зазнала невдачі, – сказав американський лідер про путіна. – Любов українського народу до своєї країни переможе".

Байден повторив слова Трюдо про те, що США і Канада підтримують Україну.

"Давайте ще раз підтвердимо, що ми будемо підтримувати смолоскип свободи, який яскраво горить, і підтримувати український народ", – сказав Байден.

Президент також заявив, що москві не вдалося похитнути рішучість альянсу НАТО.

За його словами, США і Канада "збережуть наш альянс сильним і єдиним, і ми будемо захищати кожен дюйм території НАТО. Напад на одного – це напад на усіх".

Також про спільну підтримку США і Канади України йдеться у спільній заяві президента США Джо Байдена та прем'єр-міністра Канади Джастіна Трюдо за підсумками візиту Байдена в Канаду 24 березня, яку опублікувала пресслужба Білого дому, пише сайт Гордон.

"Ми засуджуємо росію за її незаконну, невиправдану і неспровоковану війну проти України", – ідеться в заяві.

Лідери пообіцяли і далі покладати економічні витрати на росію, "зберігаючи водночас непохитну підтримку України стільки, скільки потрібно".

"Ми стояли разом, щоб захистити суверенітет, захистити демократію, захистити свободу для себе й усіх, хто цього бажає. Як я сказав президентові [України Володимиру] Зеленському, коли я був із ним у Києві минулого місяця, люди в усьому світі підтримують сміливих людей України. І ви маєте запитати себе: хіба ви не вражені особистою мужністю, яку вони демонструють? Це неймовірно", – сказав президент США.

Він також нагадав про військову допомогу, яку США надають Україні, а також про приймання біженців і санкції проти рф.

Нагадаємо, Канада послідовно підтримує Україну, 2022 року виділила понад 5 млрд канадських доларів ($3,76 млрд) на військову, фінансову, гуманітарну допомогу, ідеться на сайті уряду країни. Зокрема, до неї входять ЗРК NASAMS із відповідними боєприпасами, 39 бойових броньованих машин підтримки, протитанкова зброя, гаубиці M777 і боєприпаси до них.

Окрім того, Канада входить до коаліції щодо надання Україні західних танків. Країна доправила до Європи чотири Leopard і анонсувала постачання ще чотирьох.

Сполучені Штати послідовно підтримують Україну в боротьбі проти російської агресії. Із початку повномасштабної війни США надають допомогу Україні переважно за системою "президентського скорочення" запасів Пентагону. Окрім того, США допомагають Україні в межах Ініціативи сприяння безпеці України (USAI) у тривалішій перспективі – укладаючи контракти з промисловістю на виробництво зброї.

20 березня США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні на $350 млн. Це 34-й пакет військової допомоги, який США виділяють за системою "президентського скорочення" запасів Пентагону із серпня 2021 року, зазначили в міноборони країни.

Загалом Сполучені Штати виділили Україні допомогу у сфері безпеки на суму понад $33,2 млрд із моменту приходу до влади адміністрації Байдена, зокрема понад $32,5 млрд – із початку повномасштабного вторгнення росії 24 лютого 2022 року, зазначили в Пентагоні.

Читайте також: ЗСУ знищили гелікоптер Мі-24 і артилерійський підрозділ ворога, – Генштаб

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: