Незаконна паспортизаця: чи допоможе це путіну легалізуватися на ТОТ

лоа
Фото: Paola Chapdelaine / Hans Lucas

Процедура отримання українських документів на Сході та Півдні України ускладнена війною. На противагу, від путіна мешканці ОРДЛО одержали спрощений порядок отримання російського паспорта та умови, в яких без документів рф існувати практично неможлилво.

Наявність чи відсутність паспорта є суттєвим фактором, який впливає на права та свободи кожної людини. Без посвідчення особи доступ до адміністративних, соціальних та банківських послуг вкрай обмежений. З цією проблемою мешканці ОРДЛО воюють роками. Але рішень насправді небагато: або втратити себе як юридичну одиницю, або прийняти правила російської окупаційної гри.

Що натомість отримують у кремлі дізнавалися Дивись.Інфо.

фото з вільного доступу

Що відбувається на тимчасово окупованих територіях зараз

Примусова паспортизація є невід'ємним елементом політики москви. 22 березня зі звіту Генштабу ЗСУ стало відомо про чергові протиправні дії окупаційної влади на Сході та Півдні України. В Старобільському фаховому коледжі Луганського національного аграрного університету проводились збори викладачів, які висловлювали невдоволення щодо примусової паспортизації педагогічного складу. Відомо, що через вказівку так званого «керівництва» навчального закладу до 1 червня усім працівникам коледжу треба отримати паспорт громадянина російської федерації. Викладачам не дають можливості звільнитися за власним бажанням. Окупанти вдались до силового розгону та припинення зборів.

«Педагогам не дають можливості звільнитися за власним бажанням. Збори завершились тим, що окупанти їх завершили силовим способом», – зазначено в повідомленні.

фото: Reuters

Відомо й про аналогічні злочини росіян у населених пунктах Херсонської області. Там окупаційна влада погрожує місцевим жителям із квітня припинити виплачувати пенсію у разі відсутності російського паспорта.

«На Херсонщині російські окупанти погрожують мирним громадянам каральними діями за відсутність російського паспорта. Зокрема, на блокпостах тимчасово зайнятої території Херсонської області окупанти погрожують місцевому населенню незаконним позбавленням волі та насильницькими діями у разі відсутності російських паспортів при наступній перевірці документів», – повідомили у Генштабі в понеділок, 20 березня.

фото: видача російських паспортів в окупованому Бердянську Запорізької області, Кореспондент.net

Безчинство триває й у Мелітополі. За даними Генштабу ЗСУ, там окупаційна влада разом з представниками російської федеральної податкової служби запровадили заборону на здійснення будь-яких виплат та розрахунків для осіб, що не мають реєстраційного номера облікової картки платника податків рф. Його ж можливо отримати лише за наявності паспорта громадянина російської федерації.

фото: interfax.ru

На Запоріжжі ситуація теж дійшла до певної межі. Нещодавно пресслужба Центру національного спротиву повідомила, що без паспорту рф мешканців області не будуть навіть госпіталізувати. Більше того, загарбники готові видавати документи у лікарнях.

«Відтак окупанти продовжуют геноцид цивільного населення – та не надають медичні послуги без російського паспорта або ж заяви на отримання. В окремих лікарнях, зокрема в Токмаку на Запоріжжі влаштували пункти, де можна подати заяву на отримання паспорта рф», - йдеться у повідомленні.

Зазначено, що представники окупаційних «адміністрацій» на захоплених територіях України отримують догани від кураторів країни-агресора через низькі темпи паспортизації. Місцеві мешканці не беруть російський документ та саботують його отримання.

фото: тасс

Позиція України

Керівництво України не залишає цю проблему без уваги. Найрізноманітніші спроби путіна легалізувати свою владу на Сході й Півдні нашої держави зазнають критики з боку українських управлінців. Зазначено, що українці, які отримали російські паспорти під час перебування на захоплених територіях, є не злочинцями, а жертвами злочину рф. До того ж, останній (хоча його правильно було б назвати «крайній») закон від держдуми про спрощення механізму виходу з українського громадянства для мешканців ОРДЛО в МЗС розкритикували. Днями у відповідній заяві його назвали «нікчемним».

«РФ намагається легітимізувати спробу анексії захоплених українських територій та незаконну паспортизацію їхніх мешканців. Закон Держдуми Росії грубо порушує законодавство України та норми міжнародного права. Він є нікчемним та не несе правових наслідків. Українські громадяни, які мешкають на тимчасово окупованих територіях, зберігатимуть громадянство України попри російське законодавство. Процедура виходу із українського громадянства чітко окреслена чинним законодавством України. Всі власники українських паспортів, які не пройшли передбачену українським законодавством процедуру виходу з громадянства, залишаються громадянами України та можуть розраховувати на захист Української держави в рамках Конституції та законів України», – йдеться в заяві.

У МЗС також наголосили, що таким способом росія намагається легітимізувати спробу анексії захоплених українських територій та незаконну паспортизацію їхніх мешканців.

фото: вікіпедія

Про що йдеться у кремлівському законі

Скандальний закон нібито набув чинності 14 березня 2023 року. Згідно з цим так званим правовим нововведенням, громадяни України, які отримали на ТОТ російські паспорти, можуть вийти з українського громадянства після подання відповідної заяви в російські органи влади. Після цього український паспорт автоматично втрачає юридичну силу. Винятком є лиш ситуації, коли це потрібно для припинення громадянства України, а також в інших випадках, передбачених законодавством рф. Крім того, якщо громадянин порушить це зобов'язання, мвс росії має волю скласти висновок про порушення. Цей висновок буде відправлений до ФСБ. Зазначено, що повторно подати заяву про відмову від українського громадянства цей «порушник» зможе лише через десять років.

Як зазначили автори закону, наявність українського громадянства обмежує права мешканців ТОТ на працевлаштування у державні та муніципальні органи, заміщення державних та муніципальних посад, на професійну діяльність в окремих сферах економіки, навчання в освітніх організаціях, які передбачають допуск абітурієнтів до державної таємниці. Тож ухвалення цього закону дозволить забезпечити допуск таким громадянам до заміщення державних, муніципальних та інших посад, а також врегулювати інші питання, при вирішенні яких громадянство України фактично виступає обмежуючим фактором.

До того ж, у пояснювальній записці автори закону стверджують, що від початку 2021 року до вересня 2022 року громадянство Росії набули 636 508 українських громадян, а після «прийняття до складу РФ» територій 4 областей України кількість людей із двома громадянствами зросла.

фото: держдума, політота

путінська паспортизація як колонізація населення

Для мешканців окупованих територій не стоїть дилема, брати чи не брати окупаційний паспорт, зазначає адвокатка та експертка коаліції правозахисної організації «Україна. П'ята ранку» Дарина Свиридова. За її словами, в ОРДЛО відбувається сценарій, ідентичний до кримського: влада рф примусово поширює на українців своє законодавство. Мовляв, російський паспорт - псевдофактичний цьому доказ для російської сюрреалістичної правової комедії.

«Це примусова паспортизація. Вона є частиною тих злочинів, які російська влада чинить на тимчасово окупованих територіях. Тобто, це не просто захоплення території, це фактично колонізація населення. Разом з паспортом наші громадяни набувають не лише права, як зазначено у так званому кремлівському законі від 14 березня, а й обов'язки і ризики», - розповідає Дарина.

фото з вільного доступу

Якщо українцям у ТОТ якимось дивом вдається не брати паспорт рф, то вони є серйозно ураженими в правах, каже експертка. Влада рф у такому разі може їх навіть депортувати:

«До прикладу, в Криму такі випадки були. Коли громадян, які там жили все життя, але не взяли російське громадянство, в якийсь момент депортували з території Криму або заборонили в'їзд на півострів. До того ж, можуть конфіскувати майно чи земельну ділянку. А все тому що без російського паспорта в себе вдома ці люди вважаються іноземцями».

фото: армія.інформ

Окремо Дарина виділила й проблему працевлаштування на ТОТ. Окупація посприяла занепаду малого, середнього та великого бізнесу, бо бізнес не може функціонувати в тоталітарній системі. На розвиток бізнесу впливають, звичайно, й санкції. Тому мешканцям ОРДЛО, в основному, доводиться працювати в окупаційних державних структурах. Щоб влаштуватися туди, потрібні відповідні документи.

«Умовно навіть в якійсь лікарні прибиральницею ти не влаштуєшся, якщо не маєш паспорта рф», - зазначає юристка.

фото з вільного доступу

Для чого це кремлю

Роздача російських документів в ОРДЛО, за словами Дарини, це політична окупація. Після фізичного загарбання території відбувається підкорення населення. Наприклад, шляхом переслідування, катування, вбивства незгодних зі злочинною владою активістів росія придушує спротив. А от примусова паспортизація - це примус населення присягнути на вірність іншій державі.

«Фактично разом з російським паспортом українці отримують різні обов'язки, приміром, платити податки або працювати на різних підприємствах. А потім окупаційна влада погрожує цим людям, що здасть їх Україні як злочинців-колаборантів. Мовляв, давайте разом чинити спротив деокупації», - каже експертка.

фото: Даніель Павлютс

Крім того, разом із російським громадянством українці отримують обов'язок вступати до лав ворожої армії. З початком повномасштабного вторгнення ця проблема набула критичної гостроти. Дарина Свиридова вважає, що можливість мобілізації мешканців ОРДЛО є однією з пріоритетних причин путінської паспортизації:

«Наших людей фактично примушують воювати проти власної держави. Для вашого розуміння, примушування громадян на окупованій території до армії агресора є воєнним злочином. На жаль, маємо факти, коли росія використовує українців просто як гарматне м'ясо і кидає їх у бій для перевірки позицій противника. Більше того, серед полонених російських військових виявилося чимало наших громадян, які потрапили до списку ворожих солдатів туди насильно».

фото з вільного доступу

Чи допоможе примусова паспортизація путіну легалізуватися на ТОТ

Попри майстерні старання, російська федерація не зможе юридично закріпитися на окупованих територіях, запевняє правозахисниця. Ні Україна, ні цивілізований світ не визнають ці нелегітимні документи:

«Ці папірці просто дозволяють хоча б якось жити нашим громадянам в окупації. Те, що росія анексувала незаконно цю територію, що вона роздає там свої паспорти, жодним чином не робить це так зване приєднання цих територій яким-небудь чином законним. Весь світ стоїть на позиції, що ці території є тимчасово окупованими. російська паспортизація не змінює їхній статус. Юридично ці землі є і залишаться українськими».

фото з вільного доступу

Примусова паспортизація триває з 2014 року

Примусова паспортизація на окупованих територіях України розпочалася ще у 2014 році: федеральним законом усіх громадян України та осіб без громадянства, що постійно проживали в криму, було оголошено громадянами рф.

У квітні 2019 року володимир путін видав указ про спрощену процедуру надання російського громадянства власникам «паспортів» «днр» та «лнр». У липні того ж року цей порядок було поширено на всіх жителів Донецької та Луганської областей, а у 2022-му – усіх новоокупованих територій.

Протягом трьох років в ОРДЛО було видано близько 700 тисяч російських паспортів. Сьогодні окупанти видають свої документи у Донецькій, Луганській, Херсонській, Запорізькій та Харківській областях.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: