путін намагався розмістити ядерну зброю в білорусі ще до повномасштабного нападу, – ISW

258ec9f--114371010-tass-34533866--1-
Фото: ТАСС

Російський диктатор володимир путін запустив чергову інформаційну операцію, оголосивши, що росія розгорне тактичну ядерну зброю в білорусі до 1 липня,

Так вважають в Інституті вивчення війни (ISW).

Ймовірно, путін намагався розмістити російську ядерну зброю в білорусі ще до вторгнення в Україну в лютому 2022 року і, ймовірно, обрав цей момент для цього, щоб забезпечити негайну інформаційну операцію, яку він зараз проводить. 

Президент білорусі олександр лукашенко запропонував розмістити ядерну зброю росії на території білорусі 30 листопада 2021 року, а білорусь на референдумі в лютому 2022 року вилучила конституційний пункт, який закріплював нейтральний статус білорусі. 

У січні та лютому 2022 року ISW прогнозувала, що путін може спробувати розгорнути тактичну або стратегічну ядерну зброю в білорусі в рамках більш широких зусиль із поглиблення російського контролю над білоруссю. 

Ймовірно, путін утримався від розміщення зброї в білорусі на початку вторгнення у 2022 році, щоб зберегти можливість розмістити її в рамках майбутньої російської інформаційної операції з маніпулювання Заходом.

Ймовірно, путін вирішив зараз поширювати ці наративи в надії знизити моральний дух українців, а західна допомога зменшить ефективність українського контрнаступу, який, за чутками, очікується. 

Багато відомих російських оглядачів і офіційних осіб попереджали, що українські війська, ймовірно, невдовзі спробують розпочати великий контрнаступ. Дії путіна свідчать про те, що він згоден і боїться потенційного успіху українського контрнаступу. 

путін і високопосадовці кремля раніше використовували наративи щодо посилення ядерної готовності росії, попереджень про фальшиві прапори та розпливчастих заяв про негативний розвиток подій на полі бою, стверджуючи, що росія має право використовувати ядерну зброю для захисту в Україні, щоб стримати подальшу підтримку Заходу або військову допомоги Україні.

Раніше ISW повідомляв про ескалацію путіним ядерної риторики у вересні та жовтні 2022 року з наступною деескалацією на початку листопада 2022 року перед втратою росією міста Херсона та західного (правого) берега Херсонської області та оцінив, що кремль може використати подальша риторика щодо ядерної ескалації, щоб змусити західні держави вести переговори з росією та припинити подальшу військову допомогу Україні. 

ISW вважає, що заява путіна від 25 березня є частиною цих зусиль, і продовжує оцінювати, що росія навряд чи застосує ядерну зброю в Україні чи деінде.

Ключові висновки за 25 березня:

  •  25 березня в інтерв’ю російському державному каналу новин президент росії володимир путін розпочав передбачувану наступну інформаційну операцію, щоб знеохочувати український опір і перервати підтримку Заходу для України, оскільки російські наступи досягають кульмінації, а Україна готується почати контрнаступи.
  • путін висунув брехливий наратив про те, що Захід не може забезпечити постачання зброї Україні через обмежене західне виробництво, і гіперболізував потенціал росії мобілізувати власну оборонно-промислову базу (DIB).
  • путін просунув чергову інформаційну операцію, оголосивши, що росія розгорне тактичну ядерну зброю в блорусі до 1 липня, і продовжив втомлені інформаційні операції про потенціал ядерної ескалації.
  • Російські звичайні сили можуть втрутитися в наступ Групи Вагнера навколо Бахмута, щоб запобігти передчасній кульмінації наступу.
  • Російські війська не мають такого ступеня контролю над українськими наземними лініями зв’язку (GLOCs) до Бахмута, Авдіївки та, ймовірно, інших ділянок фронту, як стверджують російські мілблогери.
  • Російські війська вели обмежені атаки на лінії Куп’янськ-Сватове-Кремінна.
  • Російські сили продовжували здійснювати наземні атаки в Бахмуті та його околицях і завоювали обмежені позиції в місті.
  • Повідомляється, що російські війська провели масову ротацію сил у Новій Каховці на східному (лівому) березі річки Дніпро.
  • Фінансист Групи Вагнера євгеній пригожин 25 березня звинуватив російську владу в переписуванні історії, щоб виключити Вагнера, змусивши контрольоване державою ЗМІ RT  скоротити висвітлення Групи Вагнера.
  • 24 березня Центр «Український опір» повідомив, що московські еліти змагаються за фінансування «відновлення» окупованих територій і дійсно планують використати проекти для досягнення власних інтересів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: