На Львівщині відстрілюватимуть хижаків через зріст випадків сказу

ліс
Фото з відкритих джерел.

У Стрийському районі на Львівщині зафіксували випадки сказу у тварин, оскільки суттєво зросла популяція лисиць.

Про це повідомили у Стрийській міськраді.

«Її чисельність (лисиці рудої - ред.) зросла протягом минулого року. Згідно з наказом Львівської ОВА з 25 березня по 24 квітня в нашому регіоні (по середах, суботах та неділях) будуть проводити біотехнічні заходи по регулюванню чисельності хижаків в мисливських угіддях», — сказано в повідомленні.

Говорять, що мешканці прилеглих населених пунктів можуть чути постріли. З

За словами головної спеціалістки Держпродспоживслужби у Львівській області Юлії Сторчак, цьогоріч сказ виявили уже у 9–ти лисиць, 8-и собак та 1 кота. Це майже половина від минулорічної статистики.

Через воєнний стан заборонено розкидати з літальних апаратів ліки від сказу так, як це робили раніше, тому єдиним способом побороти хворобу - це вакцинація домашніх тварин.

Що було раніше?

За січень 2023 року кількість зареєстрованих випадків сказу серед тварин зросла з 2 до 10 у порівнянні з першим місяцем минулого року, повідомляє Львівська ОВА.

Нагадуємо, у одному із населених пунктів Городоцької ТГ, що на Львівщині, у домашнього собаки виявили сказ. Тварина покусала трьох людей. У селі запровадили карантин. Натомість у Розвадівській громаді Стрийського району зафіксували сказ у кота та собаки. Контактували з ними 9 осіб.

Покусала тварина: як діяти?

  • Негайно та ретельно промийте уражене місце великою кількістю води з милом. Ця проста процедура має важливе значення і може врятувати життя.
  • Дезінфікуйте рану антисептичним засобом на основі спирту чи йоду.
  • Зверніться до найближчого медзакладу. Якщо немає впевненості в тому, що тварина була здоровою, вам обов’язково мають зробити щеплення.
  • Якщо є можливість — зверніться до ветеринарної служби з твариною щодо якої у вас є підозра на хворобу. За можливості тварину треба помістити під карантин на 10 днів для нагляду. Профілактичне лікування можна перервати, якщо буде підтверджено, що тварина не заражена сказом. Якщо тварину неможливо знайти та протестувати, необхідно провести повний профілактичний курс профілактичних щеплень.
  • Завжди вакцинуйте від сказу домашніх тварин (собак та котів).
  • Зробіть профілактичне щеплення, якщо ваша робота пов’язана з ризиком зараження, зокрема, якщо ви працюєте ветеринаром, єгерем, лісником, у лабораторіях, які працюють з тваринами.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: