В Україні можуть знизити облікову ставку раніше, ніж передбачалось

НБУ
Фото: НБУ

У Національному банку України повідомили, що зниження облікової ставки може розпочатися раніше, ніж це було передбачено січневим макропрогнозом.

Про це повідомили у пресслужбі регулятора за підсумками засідання Комітету з монетарної політики Національного банку України. Таке рішення підтримали 8 з 11 членів.

Передумовою для таких планів стала інфляція, яка почала знижуватися раніше і швидше, ніж прогнозували в НБУ.

Більшість учасників дискусії під час обговорення не конкретизували ані дат, ані розміру ймовірних кроків зі зниження облікової ставки. Вони наголосили, що необхідно дочекатися оновленого макропрогнозу.

Водночас двоє членів КМП зазначили, що НБУ може розпочати цикл зниження облікової ставки вже восени.

Ще один учасник дискусії не виключив, що передумови для такого рішення можуть сформуватися навіть раніше. Він підкреслив, що, крім швидшого сповільнення інфляції, формуються й інші необхідні передумови. Зокрема, тиск на валютному ринку знижується, а перспективи збереження міжнародних резервів на достатньо високому рівні –поліпшуються, ураховуючи й прогрес у перемовинах з МВФ.

Натомість кілька членів КМП закликали не поспішати з висновками щодо зміни прогнозу облікової ставки. На думку одного з них, майбутні рішення щодо ставки мають ураховувати високий рівень невизначеності, пов'язаний з перебігом воєнних подій.

Що передувало?

Уперше з початку всеосяжного російського вторгнення в Україну НБУ підвищив облікову ставку із 10% до 25% річних. Сталося це 2 червня нинішнього року. Таке рішення посилило спроможність Нацбанку щодо забезпечення стабільності курсу та стримування інфляції в умовах війни.

У вересні теперішнього року Нацбанк зберіг облікову ставку на попередньому рівні. Таке ж рішення ухвалили й у грудні, а також у березні нинішнього року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: