Минулого року українські видавництва видали державною мовою менше половини книжок

оо
ФОТО: UNSPLASH.COM

Уповноважений із захисту державної мови розпочав заходи державного контролю за дотриманням вимог законодавства про державну мову 16 видавцями.

Про це повідомляє уповноважений із захисту державної мови.

Уповноважений із захисту державної мови перевірить 16 українських видавців на дотримання вимог законодавства про державну мову. За даними Книжкової палати, у 2022 році вони видали українською менш як 50% книжок, що вважається порушенням мовного законодавства. За даними Книжкової палати, у 2022 році видали державною мовою менше, ніж 50 відсотків від усіх назв книжкових видань. Це може свідчити про порушення вимог частини першої статті 26 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

«Видавець, внесений до Державного реєстру видавців, виготівників і розповсюджувачів видавничої продукції, зобов’язаний видавати державною мовою не менше 50 відсотків усіх виданих ним упродовж відповідного календарного року назв книжкових видань. Ця вимога не поширюється на видавничу продукцію, видану кримськотатарською мовою, іншими мовами корінних народів чи національних меншин України за рахунок коштів державного та/або місцевих бюджетів відповідно до закону щодо порядку реалізації прав корінних народів, національних меншин України», - йдеться у повідомленні.

Крім того, посадовець зазначив, що частка книжкових видань державною мовою у загальній кількості назв книжкових видань, наявних у продажу в кожній книгарні або іншому закладі, що здійснює книгорозповсюдження, має становити не менше 50 відсотків.

Нагадаємо, 16 липня 2022 року набрала чинності стаття 188-52 Кодексу України про адміністративні правопорушення, згідно з якою за порушення вимог Закону в частині застосування державної мови у сфері книговидання безпосередні порушники можуть бути притягнуті до адміністративної відповідальності.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: