Продаж ліків за електронним рецептом з квітня: що потрібно знати пацієнтам

2985217-iz-1-kvitnya-apteki-hmelnichchini-prodavatimut-retsepturni-liki-za-e-retseptom

З 1 квітня відпуск всіх рецептурних засобів в Україні почне здійснюватися за електронним рецептом.

Як на практиці це буде реалізовуватись розповіли у Львівській ОВА.

Виписувати електронні рецепти може будь-який лікуючий фахівець.

«В основному, пацієнти звертаються до сімейного лікаря, і не обов’язково повинна бути укладена з ним декларація. Лікар проводить огляд пацієнта, призначає лікування, формує електронний рецепт на рецептурний лікарський засіб. Пацієнту приходить смс на телефон з кодом погашення, з яким він звертається в аптеку», - зазначила Ірина Цегелик.

Для того, щоб дізнатися, чи препарат є рецептурний, потрібно переглянути інструкцію до нього, де зазначається, чи він відпускається за рецептом. Це залежить від складу препарату. Рослинні препарати, препарати, які містять парацетамол, ібупрофен є безрецептурними. Чи відпускається препарат лише за рецептом, можна дізнатися у лікаря або ж в аптеці у фармацевта.

До кінця воєнного стану діятиме перехідний період і в певних випадках, зокрема, якщо в пацієнта немає мобільного телефону, або за відсутності в медзакладі світла чи інтернету, лікар може виписати рецепт на бланку або видрукувати інформаційну довідку, в якій міститься вся необхідна інформація про лікарський засіб.

Електронні рецепти дійсні до 30 днів, крім лікарських засобів, які містять наркотичні або психотропні речовини – цей рецепт дійсний 10 днів.

«Щодо пільгової категорії населення: рецепти, які відшкодовуються на пільговій основі, є тільки паперовими. Пацієнтам, які систематично приймають певні препарати, не обов’язково записуватися на прийом до лікаря, щоб виписати рецепт, адже електронний рецепт лікар може виписати дистанційно», – додала Ірина Цегелик.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: