У річницю звільнення Бучі до міста приїхав Зеленський та лідери чотирьох європейських країн

large (1)
ідери України, Словаччини, Словенії, Хорватії та Молдови у Бучі Maia Sandu / Twitter

У п'ятницю, 31 березня, коли виповнюється річниця звільнення Бучі, що в Київській області, від російсько-окупаційних військ, до міста прибули президент України Володимир Зеленський із лідерами чотирьох країн Європи.

Про це повідомив глава держави на сторінках у соцмережах.

Він написав, що, зокрема, у день деокупації Бучі до української столиці прибув прем’єр-міністр Словенії Роберт Голоб.

«Під час нашої зустрічі відзначив важливість нещодавнього рішення уряду Словенії щодо надання нового пакета військової допомоги Україні. Ми предметно обговорили взаємодію щодо відновлення та відбудови звільнених територій. Розраховуємо на подальше активне залучення Словенії до проектів відбудови України. Також розглянули питання європейської та євроатлантичної інтеграції нашої держави», — повідомив Зеленський.

Окрім цього, до Бучі прибула пані президент Молдови Мая Санду та прем'єр-міністр Словаччини Едуард Геґер та глава уряду Хорватії Андрей Пленкович.

Глава Молдови показала світлину із світовою спільнотою, зазначивши, що нині вони вшановують «пам’ять про терор, заподіяний мирним жителям у Бучі рік тому».

Прем'єр-міністр Хорватії Андрей Пленкович зустрівся у Києві із українським колегою Денисом Шмигалем.

«Хорватія — держава, яка попри складний шлях повоєнного відновлення, успішно повноцінно інтегрувалася до ЄС. Для нас є надзвичайно цінним досвід у євроінтеграції, повоєнному відновленні, ветеранській політиці, розмінуванні. І Хорватія готова надати підтримку в цих сферах. Зокрема, на рівні Єврокомісії готує ініціативи щодо допомоги Україні в гуманітарному розмінуванні», — повідомив прем'єр-міністр України.

Фото: Денис Шмигаль

Звільнення Бучі

Торік 31 березня українські воїни звільнили Бучу та всю громаду, що в Київській області. Через рік президент України Володимир Зеленський повідомив, що відомо про понад 1400 мирних мешканців громади, які стали жертвами російсько-окупаційних військ. Зокрема через російські атаки загинули 37 дітей.

За даними правоохоронців, під час окупації міста росіяни просто з танків розстрілювали цивільних. Тіла закатованих людей знаходили просто на вулицях, у братських могилах.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: