Швидка допомога із е-рецептом: Helsi запустила сервіс термінових онлайн-консультацій

Image_02_Helsi
Фото: Helsi

Медичний провайдер Helsi запустив новий сервіс термінових онлайн  консультацій. Упродовж 15 хв пацієнт отримує відповіді на всі запитання щодо стану здоров’я, а також направлення до вузького спеціаліста. Якщо є часта  потреба у ліках – можна отримати також електронний рецепт на антибіотики та  інші рецептурні лікарські засоби.

Про це йдеться у пресрелізі компанії.

Термінові консультації допоможуть пацієнтам за кордоном, які не можуть  поспілкуватися з україномовним лікарем. Це також порятунок у напівекстрених  випадках: підстав для виклику «швидкої» поки недостатньо, але конструктивні  поради лікаря заощадять час та гроші у подальшому лікуванні. Це також  корисний варіант «другої думки» спеціаліста, коли пацієнт прагне підтвердити  раніше встановлений діагноз. Лабораторні дослідження можна прикріпити до  консультації та показати лікарю усю динаміку. Окремою популярністю послуга  буде користуватися у пацієнтів, чий сімейний лікар має щільний графік, а  консультація, довідка чи е-рецепт потрібні негайно.  

Згодом у системі уточнили, що аби запобігти невірному сприяйняттю інформації, пояснюємо: електронний рецепт лікар справді може виписати на терміновій онлайн консультації. Але лише повторний. З нуля, перший рецепт, - лікар не випише. Адже у пацієнта до цього може не бути показань.

Тому якщо пацієнт запишеться на термінову онлайн консультацію – це не гарантія отриманого е-рецепту: все залежить від рішення лікаря. 

Впровадження термінової онлайн консультації для пацієнтів співпало у  часі із запуском е-рецепту на всі рецептурні лікарські засоби. З такою  консультацією, пацієнт за 5 хв може отримати повторний е-рецепт, якщо  лікування є тривалим і треба продовжити його курс. З цим е-рецептом одразу  можна йти до аптеки. Зі знижкою такий препарат зручно замовити через «Ліки  онлайн» у додатку Helsi. Хоча паперовий рецепт на такі ліки також діє, зручніше  користуватися е-рецептом: це швидше і дешевше для придбання ліків.  

Вартість консультації становить 200 гривень і  списується лише після успішно завершеного прийому. 2/3 коштів отримує лікар,  що надає послугу. Сервіс доступний і для українців, що проживають за кордоном.  

Переваги нового сервісу для лікарів – це додатковий дохід чи фінансова незалежність у майбутньому. Сьогодні «гроші йдуть за пацієнтом», у населення  немає значних коштів на оплату приватних медпослуг – тому потрібен баланс  між якістю та вартістю. Через онлайн консультації в Helsi пацієнти, не виходячи  з дому, отримають допомогу від лікарів приватної практики. Це також збільшить  «пропускну здатність» роботи лікаря. За годину роботи один спеціаліст зможе  якісно обслуговувати 4-ох пацієнтів. 

Як це працює 

Термінову допомогу можна отримати через додаток Helsi для пацієнта, обравши  аудіо-, відеозв’язок чи чат для спілкування з лікарем. Він надає усі стандартні  послуги: консультує, виписує рецепт чи направлення до вузькопрофільного спеціаліста. Основна перевага термінової консультації – пацієнт чекає на  прийом лише декілька хвилин, а лікар вже на зв’язку в онлайн. Протягом 5  хв після отримання заявки лікар переглядає скаргу пацієнта і вирішує щодо  можливості надати якісну консультацію.  

«В Україні для пацієнта оперативно отримана консультація з питань  власного здоров’я або здоров’я когось із членів родини дуже розповсюджена  потреба. Така культура наших пацієнтів: якщо у мене екстрапитання мені  треба екстрарішення, і тут не питання грошей! Водночас лікарю сервіс  також надає додаткову можливість закрити потребу пацієнта за фінансову мотивацію це «уберизація» лікаря. Є вільний час – є можливість його  використати, отримавши оплату праці», – коментує Євген Донець, CEO Helsi.  

На термінову онлайн консультацію можна записатися також із-за кордону.  Минулого року із запитами лише на планові консультації найбільше зверталися  українці з Польщі, Німеччини, США, Великої Британії та Чехії. Торік кількість онлайн консультацій зросла на 1 млн, порівнюючи з 2021 роком. 

Упродовж минулого року проведено 3,2 млн онлайн прийомів, тоді як у 2021 році  – 2,2 млн.  

Як записатися  

Після авторизації у застосунку Helsi, потрібно обрати розділ «Сервіси» та розділ  «Термінова онлайн консультація». Пацієнт обирає, для кого створити консультацію: для себе чи рідних (дітей, батьків тощо). В додатку передбачені  замовлення і сплата за послуги з боку мами або батька для своєї дитини. Все це  відбувається з аккаунту батьків, а лікар вже працюватиме з дитячою карткою. У  момент консультації важлива присутність когось із батьків або ж інших законних  представників дитини.  

Якщо пацієнт повнолітній – приміром, син замовляє консультацію для батьків – у  «пов’язаних особах» треба обрати картку батька чи мами і підтвердити зв’язок із  ними через смс-повідомлення. Оплата відбудеться з боку замовника, а  отримувачем буде пацієнт, якого попередньо вказали. Технічно це теж  передбачено: лікар зможе сконтактувати і з пацієнтом, і з замовником. 

Протягом 5 хвилин лікар ознайомлюється із заявкою та приймає її, далі – телефонує чи пише пацієнту у додатку. Система не «відправляє» пацієнтів до  лікарів автоматично: саме лікар зі знаннями у конкретній спеціалізації  ознайомлюється з електронною медкартою пацієнта і вирішує, чи буде  консультувати його онлайн. На першому етапі до системи долучені лікарі з  найвищими рейтингами та інтегрованими відгуками пацієнтів.

Тривалість термінового онлайн прийому – близько 15 хвилин, у складних  випадках – лікар продовжить час самостійно. Кожен медпрацівник, що  підключається до термінових онлайн консультацій, має медичну ліцензію. Він  проходить попередній відбір та навчання, тому заміна лікаря не передбачена.  Водночас пацієнт самостійно може відкликати заявку до початку консультації.  Якщо ж лікар не знайшовся і прийом не відбувся – заявка автоматично  скасується через 2 години, а гроші повернуться на рахунок пацієнта від його  банку. Якщо ж прийом перервався – наприклад, за відсутності світла, – лікар  сконтактує пізніше і завершить консультацію. В будь-якому випадку, оплата  відбувається лише після повного отримання послуги.  

Наразі вартість та зручність термінових онлайн консультацій оптимізовані для  комфорту і лікаря, і пацієнта: вони позитивно відгукуються про власний досвід у  цьому процесі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: