У Чорногорії новий президент: чи вплине це на позицію держави стосовно України

обкла
Фото: facebook.com/Mykhailo Shmatov

Наступні п'ять років Чорногорією керуватиме Яков Мілатович. Посаду він обійняв завдяки проєвропейській позиції, втім на виборах його підтримували прокремлівські партії.

Новообраний президент поки що не означив свою позицію щодо повномасштабної агресії росії проти України. Тому й незрозуміло, які зміни очікують на українсько-угорські відносини найближчим часом.

фото: вікіпедія

Мілатович позиціонує себе як проєвропейського політика

На наступний день після перемоги, 3 квітня, новий президент Чорногорії заявив про намір відвідати Брюссель. Він зазначив, що країна має повернутися до перемовин про вступ до Європейського Союзу.

«Ми почали переговори (про вступ до ЄС – ред.) у 2012 році, вони тривалий час були заморожені… І я вважаю, що нам потрібно вжити рішучіших кроків у цьому напрямку, і як президент я обираю для свого першого візиту Брюссель», – зазначив глава держави.

Крім того, у своїй першій промові після виборів Мілатович висловив упевненість, що за його каденції країна вступить до ЄС, а також підтримуватиме добрі відносини з країнами Західних Балкан.

Його опонент, багаторічний президент Чорногорії Міло Джуканович, також зазначив, що перемога нового президента створює гарне підґрунтя для повернення Чорногорії на шлях до членства у ЄС.

фото з вільного доступу

На виборах його підтримали проросійські партії

Президентські вибори в пост-югославській державі відбулися 2 квітня. За офіційними даними, після підрахунку 100% бюлетенів Мілатович заручився підтримкою 58,88% виборців, тоді як Джуканович – 41,12%.

Активно на виборах його підтримували партії, близькі до Сербії, росії та Сербської православної церкви. Упродовж минулих років вони намагалися дестабілізувати Чорногорію, розширити її звʼязки з Белградом й Москвою й таким чином сповільнити її вступ до Європейського союзу. Тож українські ЗМІ часто називають Мілатовича проросійським.

фото з вільного доступу

Чи можна назвати Якова Мілатовича проросійським

Про Президента Чорногорії відомо не так вже й багато, розповідає політичний експерт Богдан Кривень. 36-річний новообранець є фахівцем з економіки. На посаді міністра економіки та економічного розвитку Чорногорії він добився підвищення зарплати для населення. Цим, власне, й здобув популярність серед виборців. Як зазначає політичний оглядач, підстав називати Мілатовича проросійським наразі недостатньо:

«Йому масово приписують ось цю "проросійськість" лише через те, що його підтримує Сербська православна церква і, як наслідок, сербська частина населення. Сам же Яков, як і його партія, проповідують рух в Європу та пропагують європейські цінності. Публічно у своїй політиці він дотримується саме такої парадигми. Відкритої підтримки росії з його боку немає. Немає з його боку навіть підтримки тієї самої Сербії».

Фото: EPA

На президентських виборах були дійсно прокремлівські кандидати

Ще задовго до виборів країна перебувала у стані напруження, оскільки просербські сили довели ситуацію майже до рівня національного протистояння. Державні установи паралізовані. Економічна ситуація наближається до кризи. Питання збереження незалежності та цілісності держави загострилося: або чорногорці продовжують євроінтеграційний курс, або наближаються до зміцнення традиційно токсичних відносин з росією.

фото: вибори в Чорногорії 2 квітня 2023 року, Reuters

Перший варіант пропонував виборцям лідер Демократичної партії соціалістів Міло Джуканович. Від початку дев’яностих років він постійно обіймав посаду глави держави або очільника уряду. Крім того, посадовець відіграв головну роль у політичному процесі, котрий призвів до незалежності малої балканської держави та її вступу до НАТО. Що важливо, завдяки йому офіційна Подгориця стала на бік України у боротьбі з російською агресію.

фото: вибори в Чорногорії 2018 року, виборці підтримують чинного президента Джукановича, GETTY IMAGES

На противагу, активно діяли й прокремлівські сили. Одним з таких представників «курсу на росію» був голова «Нової сербської демократії» Андрій Мандич. Це відкрито проросійський політик. От його обрання пришвидшило би процес згортання євроінтеграції та виведення країни з НАТО, як це могло статися раніше, зазначає Богдан Кривень:

«Чорногорія приєдналася до НАТО в 2017 році. За рік до того російські державні органи намагалися цьому завадити. Вони планували революцію за участі росіян, сербів та чорногорців. Заколот не вдався. У ході розслідування звинувачення були пред'явлені лідерам опозиції Чорногорії. Серед них - Андрій Мандич. Однак той звинувачення відкинув, і справу зам'яли».

фото: Мандич, AFP

Чи вплине прихід Мілатовича до влади на підтримку Чорногорією України

Спільно з Європейським Союзом Чорногорія підтримує Україну практично з перших днів повномасштабного вторгнення, наголошує політолог. Міноборони країни сім разів передавали різні види гуманітарного та військового майна, а також боєприпаси та зброю.

«Враховуючи бюджет цієї країни, це є значна допомога. Вони надсилають в Україну бронежилети, каски, сухпайки, кошти, міномети та снаряди. Загалом близько одинадцяти відсотків військового бюджету ця країна видіяляє на боротьбу з агресивною федерацією. В сумі це близько 10 мільйонів євро», - каже Богдан Кривень.

ілюстративне фото: Міністерство оборони США

Крім того, 5 грудня минулого року Володимир Зеленський підписав Спільну декларацію щодо євроатлантичної інтеграції з прем'єром Чорногорії Дрітаном Абазовичем. Таким чином Чорногорія підтримала вступ України в НАТО, нагадує політичний оглядач. До того ж, уряд країни долучився до спільних з європейськими партнерами санкцій проти рф.

«Проблема проросійських сил у Чорногорії полягає в тому, що вони не мають підтримки загалом в ЄС. Тобто, навіть якщо путін дуже щедро фінансує ці рухи в якійсь окремій європейській державі, щоб створити своєрідний хаос, бажаного результату це йому не принесе. Кандидати, так би мовити, від президента росії не мають відповідного електорату в європейських державах. А навіть якщо і мають, наприклад, як це відбувається Угорщині, то суттєво вплинути на підтримку України не можуть все одно. Бо будь-які рішення ЄС приймає спільно. А більшість на нашому боці. І поки що про якісь зміни не йдеться».

ілюстративне фото

Позиція Чорногорії щодо України може змінитися після виборів у парламент

Чорногорія наразі перебуває в стані політичної кризи. Напередодні виборів експрезидент Міло Джуканович розпустив парламент країни, який виявився неспроможним сформувати уряд. Вибори до парламенту заплановані на 11 червня. Враховуючи, зазначає політолог, що президентська посада в країні є здебільшого церемоніальною, вибори до парламенту мають більший вплив на політику держави:

«Чорногорія – це парламентсько-президентська республіка. Відповідно, від парламенту та прем'єр-міністра залежить більше, ніж від самого президента. За результатами парламентських виборів можна буде сказати вже чіткіше, чи зміниться курс державної політики. В тому числі, чи зміниться ставлення до ситуації в Україні. Тож є ризики, звичайно, що влада Чорногорії прихильніше буде ставитися до росії, але лише у випадку, якщо більшість в парламенті займуть проросійські партії. Наприклад, партія Андрія Мандича».

фото: Скупщина Черногории

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: