Технолоії поруч: як доповнена та віртуальна реальність допомагають відновлювати Україну

1660332123_392_Augmented-Reality-AR-vs-Virtual-Reality-VR-The-Differences

Доповнена та віртуальна реальність відіграють важливу роль у процесі відновлення України. А в умовах сучасних технологій та діджиталізації ці речі стають ще й потужними інформаційними інструментами для привернення уваги міжнародної спільноти до війни в Україні.

Отож, пропонуємо вам добірку від компанії ADVIN п'яти вже реалізованих із нею українських AR/VR проектів, які наближають нашу Перемогу та допомагають на інформаційному фронті.

Under Sirens

Соціальний проект, який об'єднав українську fashion-індустрію. На бірках вітчизняних брендів з'являються звукові доріжки, що оживають у доповненій реальності.

Візуальний образ компанії – саундтрек, що за допомогою AR перетворюється на звук повітряної тривоги, який українці змушені чути щодня. Мета - показати, в яких умовах створюється український одяг та як героїчно продовжують свій творчий шлях наші дизайнери.

Проект підтримали вже понад 20 відомих fashion-брендів, зокрема KSENIASCHNAIDER, Nadya Dzyak, POUSTOVIT, RITO, OMELIA, the COAT тощо.

Мурал пам’яті

Гурт Tvorchi 13 грудня 2022 р відкрили у Києві віртуальний мурал на розбитій російськими ракетами стіні будинку, що на вулиці Жилянській.

"Скануючи меморіальну табличку, яка розміщена на зруйнованому фасаді, ви відкриваєте перед собою рухоме 3D-зображення у реальному часі", - кажуть розробники.

Проект присвячений 145-річчю з Дня народження видатного українського композитора Миколи Леонтовича. На віртуальному муралі можна побачити арт-ілюстрацію композитора з символічними елементами: журавлями та розбитим серцем. Її виконала українська художниця Ольга Родзік. 

AR-зображення супроводжується треком TVORCHI Broken Heart, в якому артисти використали семпл народної пісні “Налетіли журавлі”.

Календар "ЛЮТИЙ РІК"

Це соціальний проект, розроблений до річниці початку повномасштабної війни. Його присвятили трагічним та переможним подіям 2022-го. 

"Це - календар війни у доповненій реальності. ЛЮТИЙ РІК –це не про плин днів, а про пам’ять. Про війну, що зруйнувала розуміння простору, часу та змісту життя у понад 40 млн українців, а згодом і усього світу. Війну, що перетворила місяць лютий на рік. Тут відображені дні пекучого болю та перемоги, які давали нам надію й можливість триматися далі", - пояснюють творці.

Календар пам’яті, кажуть, покликаний допомогти усвідомити не лише усю лють цього часу, але й українську міць. А також зібрати кошти для героїв. Адже у цифровому форматі його можна в будь-який час вільно завантажити з мережі та, власне, внести донат.

Віртуальна екскурсія Київщиною 

Немає технологій, які зможуть повернути нас у довоєнний час з усіма живими та рідними людьми і незруйнованими країною-терористом будинками. Але є технології, які ще краще розкажуть та покажуть світові нашу трагедію, зазначають розробники екскурсії.

Компанія ADVIN організувала зйомку у форматі 360  в одних із найболючіших місць для кожного українця - Бородянці та Ірпені: 

"Саме ці технології привезуть Ірпінь, Бучу, Бородянку та інші зруйновані куточки нашої країни прямо до кабінетів міжнародних послів, політиків і бізнесменів. Багато хто просто дивиться на фото та відео з екранів телевізорів і не вірить своїм очам, бо картинка не передає всієї глибини рани, яка кровоточить. Але тепер вони відчують, побачать та зануряться". 

Це стане ще одним невеликим, але ефективний кроком  для пришвидшення правильних рішень на підтримку нашої країни та нашої перемоги, певні у компанії.

Реабілітаційні VR-тренажери

Задля забезпечення реабілітації цивільних та військових, які втратили кінцівки і мають проблеми з опорно-руховим апаратом розробили спеціальні VR-симулятори.

Це тренажери, за допомогою яких пацієнт візуально занурюється у 3D-світ, в якому фізично намагається балансувати та розпрацьовувати пошкоджені кінцівки. 

"Проблеми втрати руки або ноги на сьогоднішні є однією з найбільш розповсюджених. До прикладу, пацієнти, які страждають на параплегію нижніх кінцівок, не можуть знову відчути свої ноги або руки, але часто страждають на фантомний біль. Відчуття реальне, проте його неможливо зняти за допомогою медикаментів", - розповідають творці.

Крім цього, також будуть тренажери для психологічного відновлення. Вони працюватимуть таким чином, що пацієнт буде візуально занурюватись у певний створений 3D-світ, в якому зможе взаємодіяти з 3D-об’єктами, слухати правильний звук, відчувати атмосферу простору, заспокоюватись та тим самим полегшувати свій моральний стан. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: