У Львові вперше в Україні пересадили дитині шкіру від посмертного донора

3d0084ce6ff94b5793d0b50ec6d48c0e-98cf1b7c (1)

Унікальну операцію провели у дитячій лікарні святого Миколая. До цього кроку в Першому МО готувалися кілька років, адже це революційний для України підхід.

Про це повідомляє Львівська міськрада.

Андрійко дістав опіки 25% шкіри: підборіддя, шиї та грудної клітки. Поки мати Наталя відволіклась, аби приготувати дитині кашу, вже за мить почула крик. Малюк потягнув чайник за дріт і перелив на себе кип’яток.

Дитя одразу доправили в опіковий блок дитячої лікарні. Шкіра хлопчика місцями була настільки уражена опіками, що вже не могла відновитися самостійно. Опікові хірурги вирішили застосувати у лікуванні Андрія революційний для України підхід – пересадити малюкові шкіру від посмертного донора, як це десятиліттями роблять у інших країнах.

На базі одного із найбільших опікових центрів створили перший в західних регіонах України Банк шкіри. Це стало можливим, зокрема, завдяки минулорічним змінам до закону про трансплантацію.

Однорічний Андрійко став першим малюком, чиє лікування вдалося розпочати із застосуванням донорської шкіри. І це спрацювало. Знявши верхні, уражені фрагменти тканини, опікові хірурги закрили рани донорською шкірою. Вона не здатна прижитися і може перебувати на тілі пацієнта до кількох тижнів. Мета такої пересадки – захистити обпечені ділянки та створити максимально природні, необхідні для якнайшвидшого загоєння ран умови. І вже за кілька тижнів після цього Андрійко був готовий до наступного кроку – аутотрансплантації – закриття рани вже власною шкірою.

«Створення Банків шкіри зараз актуальне як ніколи. Адже опіки – одна із найчастіших причин травматизації військових та цивільних під час війни. Багатьох поранених доправляють саме до Львова. Застосування донорської шкіри дає змогу закрити глибокі дефекти, найкращим чином підготувати рани до подальших операцій та значно пришвидшити процес одужання», - пояснюють у Першому медичному об’єднанні Львова.

На дитину попереду чекає реабілітація.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: