Зеленський у Польщі: що відомо про зустріч із Дудою (текстовий онлайн)

339927826_487757433443567_8874355164328962979_n
Фото: Володимир Зеленський/Telegram

У середу, 5 квітня, президент України Володимир Зеленський перебуває із офіційним візитом до Варшави на запрошення глави Польщі Анджея Дуди. Це третій візит українського лідера за кордон і перший до Польщі від початку повномасштабного вторгнення росії.

ІА Дивись.info слідкує за розвитком подій та нотує головне.

У Варшаві Зеленський встиг зустрітись із поляками та українцями у Королівському замкові. Опівдні його із першою леді України Оленою Зеленською прийняв Дуда із дружиною Агатою.

Лідер Польщі вручив українському президентові найвищу нагороду Польщі Орден Білого Орла. Нині Зеленський проведе зустріч із лідером уряду Польщі, мерами прикордонних із Україною міст, а також представниками бізнесу Польщі. Очікується, що підпишуть угоду щодо їхньої участі у майбутньому відновленні України.

 
 
 
 
 
Переглянути цей допис в Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Допис, поширений Дивись новини Львова й України (@dyvys.info)

В етері телемарафону 5 квітня заступник керівника Офісу президента України Ігор Жовква розповів, що головна мета візиту Зеленського до Польщі — обговорення оборонної підтримки. Він додав, що Україна отримала від Варшави багато зброї для боротьби із російсько-окупаційними військами.

«За різними оцінками й даними, вона (Польща - ред.) виходить то на третє, то навіть я бачив дані - на друге місце після США. Але, безумовно, Польща готова і далі надавати нам підтримку, щоб Україна змогла розпочати той контрнаступ, на який усі українці, і не лише українці, чекають», — сказав Жовква.

Також він додав, що Зеленський та Дуда обговорять питання авіаційної коаліції.

Зеленський подякував на отриману від Польщі нагороду та адресував її воїнам ЗСУ. Він також поядкував Анджеєві Дуді, урядові Польщі та польському народові за підтримку України із перших днів повномашстабного вторгнення росії.

«Спасибі особливо за (підтримку) в перші дні й тижні, коли так потрібна була допомога, особливо людям із прикордоння, які відкривали свої двері, відкривали кордони. Не було кордонів між нами. І я справді вважаю, що це початок того, що між нами в майбутньому не буде жодних кордонів. Кордонів ні політичних, ні економічних, ні історичних», — заявив Зеленський.

В обід розпочались перемовини у розширеному форматі між делегаціями України та Польщі. Деякі тези транслювали українські телеканали.

Тим часом триває прессконференція Зеленського і Дуди, яка розпочалась після обіду.

Дуда сказав, що Польща країна робиме все можливе, аби добитись гарантій для України на найближчому саміті НАТО, який пройде у липні.

«Парадоксально, але агресія рф лише зміцнила відносини Києва і Варшави», — заявив польський лідер.

І нагадав, що Варшава є важливим оборонним партнером України і першою передавала для ЗСУ різні види зброї. Він зазначив, шо під час зустрічі з Зеленським вони обговорювали оборонне, економічне та майбутнє партнерство Києва та Варшави.

Дуда висловив упевненість, що Україна стане членом ЄС, та заявив, що Польща відстоюватиме «додаткові гарантії безпеки» для України на найближчому саміті НАТО (пройде у Вільнюсі 11−12 липня 2023 року).

За братерство у боротьбі із росіянами Зеленський подякував під час пресконференції народові Польщі.

«Хочемо подякувати, що ви наші потужні сусіди, які не даєте нам впасти. Бо якщо ми впадемо, росія на цьому не зупиниться», — говорив глава України.

І додав, що Україна є «безкомпромісною» у цій війні та не віддаватиме ані своїх територій, ані депортованих дітей, ані своєї незалежності. Такою ж безкомпромісною він назвав боротьбу України за членство в ЄС і НАТО, підкресливши, що Польща стала лідером підтримки Києва в цих прагненнях.

Україна отримала від Польщі вже вісім винищувачів МіГ-29, заявив Дуда. І додав, що невдовзі передадуть ще шість.

Так, президент України Володимир Зеленський заявив, що разом із польським колегою Анджеєм Дудою обговорили зміцнення української армії.

«Ми сьогодні обговорили та ухвалили рішення щодо потужного оборонного пакету, який посилить наших людей», — сказав глава держави під час пресконференції із Дудою.

Додав, що, поки він перебуває із візитом у Варшаві, українці є в окопах Бахмута, Авдіївки: «...справжні воїни, чоловіки, жінки, абсолютно сильні люди, яких ми, на жаль, через росію втрачаємо щодня».

Тим часом Дуда прокоментував підготовку нового договору між Польщею та Україною.

«Ми працюємо над новим договором між нашими країнами. Майбутнє наповнюватиме змістом цей договір. Ми сподіваємося, що найближчим часом ми зможемо підписати такий договір», — говорить президент Польщі.

Він висловив сподівання, щоб «українці та поляки не відчували кордону між нами». «Він буде кордоном у політичному розумінні, але ми хотіли б мати дві країни, які співпрацюють, щоб це була спільнота двох братніх сусідніх народів».

Польський президент також наголосив на великих можливостях польського бізнесу в Україні. «Україна — велика країна, яка має дуже великі можливості. Я розраховую, що з витісненням агресорів з України відчиняться ворота для економічного розвитку між нами», — заявив він.

За словами Дуди, під час переговорів із Зеленським обговорювалися також «історичні питання, які є ранами для багатьох сімей». «Між нами немає табуйованих тем. Ми будуватимемо відносини, спираючись на чесну політику пам’яті», — сказав він.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: