Львівські судинні хірурги за добу врятували двох чоловіків із рідкісними аневризмами

339138673_191511170014702_5913660948258275431_n
Фото: Перше медичне об'єднання Львова

У львівській лікарні святого Пантелеймона прооперували одразу двох пацієнтів, у яких діагностували велику аневризму аорти та клубових артерій, що трапляється лише 15% пацієнтів.

Про це розповіли у Першому медичному об'єднанні Львова, на базі якого діє лікарня.

Там кажуть, що Петро звернувся зі скаргами на біль у попереку.

«Жодне знеболювальне чоловікові не допомагало, а ноги почали втрачати чутливість. За 12 годин з подібною проблемою до наших лікарів звернувся ще один недужий - Назар. Після ретельного обстеження пацієнтів стає зрозуміло: в обох чоловіків аневризма черевного відділу аорти та клубових артерій. Таку діагностують лише 15% недужих з аневризмами загалом. Обох необхідно невідкладно оперувати», — говорять медики.

І пояснюють, що аневризма аорти — патологічне розширення головної артерії в організмі людини. Основною причиною появи цієї недуги є атеросклероз (хронічне захворювання, при якому на стінках судин накопичується холестерин) та руйнування еластичних волокон стінки аорти. Сама аневризма небезпечна можливим раптовим розривом, який у 90% випадків призводить до смерті. Однак захворювання зазвичай протікає безсимптомно.

У пацієнтів Петра та Назара стан ускладнювався ще й тим, що велика аневризма діаметром 6 см поширилась також і на клубові артерії. Ними здійснюється кровопостачання органів тазу та товстого кишківника. Через перетиснення артерій пацієнти й відчували слабкість у ногах.

Петрові судинні хірурги видалили аневризму та встановили біфуркаційний, тобто розгалужений судинний протез. Так пацієнтові відновили кровотік до органів тазу та лівої ноги. Після того лікарі виконали лінійне протезування клубової артерії, відновивши кровопостачання у правій нозі.

У Назара після видалення аневризми аорти та обох загальних клубових артерій лікарі встановили такий же біфуркаційний протез. Його вшито у розгалуження клубової артерії з однієї сторони, а з іншої – у кінець загальної стегнової артерії.

Хірурги відновили кровотік до обох нижніх кінцівок та органів тазу, додали там.

Обидві операції тривали по чотири години та пройшли успішно. На 10-добу після втручань і Петро, і Назар були виписані додому без жодних скарг.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: