Чи вдасться путіну провести псевдовибори на Лівобережній Херсонщині

аа

10 вересня росіяни планують провернути свій традиційний сценарій із захоплення українських земель. Для цього армійці рф використовують різні способи придушення проукраїнських настроїв серед місцевих мешканців та створюють умови, в яких підкорення російському законодавству є необхідністю.

Однак на Херсонщині ситуація відрізняється від тієї, що була в Донецькій та Луганській областях 2014 року. Цього разу загарбників зустрічає опір населення та українська армія, розташована на правому березі регіону.

Фото: t.me/V_Zelenskiy_official,
Україна звільняє свої території від російських окупантів

Як росіяни готуються до виборів

На початку квітня речник Оперативного командування «Південь» Владислав Назаров повідомив, що зрадники і колаборанти на лівобережній частині Херсонщини готуються до участі у незаконних виборах, вчинити акт насилля над нормами міжнародного законодавства вони планують вже цієї осені.

Наразі до російського держреєстру внесли регіональні відділення трьох партій: «Єдина росія», КПРФ та ЛДПР. Ці псевдополітичні утворення мають юридичні адреси в Генічеську, так званій столиці.

Для підготовки до виборів на Херсонщині путін залучає «своїх людей» з тимчасово окупованого Криму та й самої росії.

«Однак і для них чи то не вистачило місцевих колаборантів, чи то їм не довіряють, бо в кількох «регіоналках» очільників десантували з росії та окупованого Криму», — зазначив Назаров.

ілюстративне фото: новості данбасса

загарбники намагаються «приборкати» херсонців

А на окупованих територіях Херсонської області тим часом російські військові продовжують примусову паспортизацію. Зокрема, у Генічеську та Стрілковому обмежують пересування місцевих мешканців, які не отримали паспорт рф. Відомо, що після четвертого перетину блокпоста, без наявності російського паспорта, людям заборонено в’їзд та виїзд до населеного пункту.

За відмову брати російський паспорт військові рф катують людей. А все тому що населення тимчасово окупованих територій чинить спротив примусовій паспортизації і темпи видачі російських документів занадто низькі.

Фото: facebook.com/RusConsulWashington

Водночас, окупаційна влада підробляє документи на право власності на житло та бази відпочинку мешканців тимчасово окупованих територій. Вони оформлюють фальшиві договори купівлі-продажу та дарування, для того, щоб привласнити майно українців.

Крім того, окупанти продовжують грабувати населення. Вони навіть відбирають у місцевих автівки, щоб завантажити туди награбоване майно.

фото: награбоване майно мородерів, ДПСУ

Важливим інструментом підкорення населення також є нав'язування херсонцям російського погляду на історію. Відтак, у тимчасово окупованому Генічеському районі Херсонської області російські загарбники змушують дітей та їх батьків залишатись після уроків, щоб вивчати російську конституцію та історію. До того ж, на перервах діти співають російський гімн.

ілюстративне фото: вкрадені українські діти в Євпаторії, тг-канал Константинова

Псевдовибори мають легалізувати злочинну владу

Вибори заплановані не тільки на Лівобережжі Херсонщини, але й на окупованій території Запорізької області, зокрема в Мелітополі. Крім того, відбудуться вибори ватажків «лнр» та «днр».

На росії 10 вересня є «дньом галасованія». Як повідомляє політичний оглядач Богдан Кривень, росіяни майже кожного року в цей день традиційно проводять голосування до виборів губернаторів, перевиборів губернаторів, місцеві вибори.

«росіяни не можуть не провести вибори в окупованій частині Херсонської області. Тому що конституційно керівництво рф нібито включило вже цю територію до свого складу. Відповідно, згідно з їхніми законами, на Херсонщині й Запоріжжі мають відбутися вибори. Бо інакше постане питання: а чи справді окуповані території належать рф?»

ілюстративне фото

Як псевдовибори мають відбуватися

На початку березня на окупованій частині Херсонщини були створені спеціальні виборчі комітети. Це було погоджено з виборчим комітетом російської федерації. Однак, зазначає політолог, підготовка до виборів є непублічною. Тому що голосування буде відбуватися насильницьким методом і організовувати його будуть ті люди, які проводили псевдореферендум в Криму:

«Окупанти вже створюють різні бригади. Ті бригади складаються з, умовно, кількох жіночок з адміністрації та кількох силовиків з автоматами. Вони будуть їздити місцевістю і переконувати людей спочатку брати російські паспорти, якщо ті ще не взяли, а потім і голосувати».

ілюстративне фото: c-inform.info

Що зміниться у разі проведення псевдовиборів для України

Методи путіна легалізуватися на ТОТ, звичайно, можна назвати «хорошою спробою», коментує ситуацію експерт. Паспортизація, вибори, створення законодавчої та виконавчої структури та правоохоронних органів, «культурне зросійщення» – це все намагання повторити сценарій тимчасово окупованих «ЛДНР». Однак спосіб примусу на Херсонщині навряд чи спрацює у довгостроковій перспективі, оскільки місцеві мешканці здебільшого до росіян ставляться вороже. Крім того, незабаром можливий контрнаступ ЗСУ.

«Для України ці вибори нічого не означають. По-перше, бо вони абсолютно нелегальні. А, по-друге, ймовірно, контрнаступ наших військ запланований на квітень-травень. І, радше за все, до 10 жовтня ці території вже будуть звільнені», - каже Богдан Кривень.

фото: CNN

Ситуація на лівому березі Херсонщини

Ситуація в цьому регіоні, як і раніше, неспокійна. Проте українські війська мають певний успіх. Вони залишають все менше і менше позицій російським солдатам на суходолі, звідки ті можуть артилерією і мінометами обстрілювати правий берег. Саме тому, за даними координаційного пресцентру Сил оборони та охорони півдня, окупанти застосовують повітряні сили, авіацію і безпілотні літальні апарати, якими раніше тільки розвідували обстановку.

«Більше їм використовувати немає чого, але поки що літаки їх не наближаються на ту відстань, де можуть бути ураженими нашими засобами ППО. Але ще раз зауважу: коли ворог вишукує нову тактику, ми завжди знаходимо до неї протидію», - розповіла керівниця об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони та охорони півдня Наталія Гуменюк.

Посадовиця зазначила також, що ворог прив'язує до безпілотників розривні гранати і намагаюється таким чином уразити скупчення людей. Це класична ознака тероризму.

фото: наслідки масового обстрілу Херсонщини, Генштаб

Звільнення частини Херсонщини

11 листопада 2022 року Збройні сили України увійшли у Херсон і зайняли його центр. Того ж дня українські війська звільнили місто та решту правобережжя області. Коли прийшли українські війська, натовпи мирних жителів зібралися, щоб зустріти їх і святкувати визволення. На площі Свободи, цивільні люди скандували «Слава ЗСУ», обіймали солдатів, співали пісні та розмахували українськими прапорами. Автомобілі виїжджали на вулиці з сигналами, а жителі зривали проросійські агітаційні плакати. 

фото: Херсон, 12 листопада 2022 року. Чоловік із прапором України стоїть на авто, люди святкують звільнення міста від Росії. Фото: Тарас Ібрагімов / Суспільне

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: