Гучне розслідування: Спартака Субботу, ймовірно, піймали на брехні. Психолог відповів

аолуцкра

Український блогер, можливо, не має медичної освіти й міг співпрацювати з ОПЗЖ. Про це йдеться у гучному розслідуванні. Однак сам фігурант скандалу заперечив інформацію.

Мережу сколихнуло розслідування психотерапевта Іллі Полудьонного щодо блогера та психолога Спартака Субботи. Відповідь останній опублікував у себе в інстаграмі:

«Це не перший хейт, з яким я стикаюсь. Це нормально, це буде і далі, я це просто переживу. Тобто, я людина, яка це просто переживе і все. Але я не дозволю ображати свою аудиторію, не дозволю її обзивати, робити висновки з приводу людей, які мене слухають, дивляться. Це якісь неправильні висновки, як мені здається. Я з усім можу змиритися, все можу з'їсти, окрім образ в сторону своїх людей і своїх близьких глядачів».

Вкінці блогер зазначив, що причиною виникнення такої інформації в інтернеті нібито є заздрість Полудьонного. Ситуацію загалом назвав чиєюсь «персональною проблемою».

Про що йдеться у розслідуванні

У розслідуванні зазначається, що з 10 січня по 4 жовтня 2019 року Спартак Суббота виступав на конференціях, присвячених питанням політики, та позиціонував себе як політичний психолог, коментував процес виборів, аналізував поведінку кандидатів у президенти, поведінку виборців, політичні рейтинги та маніпуляції політичних партій.

Крім того, з 2017 року він вдавав із себе кандидата психологічних наук, хоч здобув ступінь лише в квітні 2022-го, вказує Полудьонний. Він не навчався у жодному медичному виші, закінчив НПУ імені Драгоманова за спеціальністю «Психологія». Зазначено, що Суббота не є акредитованим спеціалістом і не є членом Української асоціації когнітивно-поведінкової терапії (КПТ), як він заявляв раніше.

Спартак Суббота також ніколи не був психологом групи швидкого реагування СБУ, хоч і працював на охоронну фірму ТОВ «Спілка безпеки України», яка має таку ж абревіатуру. Автор розслідування зазначає, що Суббота маніпулював схожістю абревіатур і в цьому статусі проводив лекцію для українських поліційних.

Наукові статті Суббота публікував у журналі American Journal of Fundamental Applied & Experimental Research, який зареєстрований за адресою української церкви у Нью-Йорку. Сайт журналу також розміщений на українських серверах.

Довідка

Сьогодні Спартак (Олександр) Суббота є чи не найвідомішим українським психологом, відео з яким швидко ширяться соцмережами, набираючи популярності, а тези цитуються в ЗМІ. Особливу популярність Суббота здобув під час повномасштабного російського вторгнення, їздячи країною з турами подкасту «Терапія». 

Хто такий Ілля Полудьонний

Ілля Полудьонний – український психолог, співзасновник сервісу Treatfield і колишній співведучий подкасту The Village Україна «Простими словами». 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: