Моменти розпачу: як підтримати військовослужбовця

жжж
фото: фб військовослужбовця Євгена Ісаєва

Від початку повномасштабного вторгнення тисячі українських військових перебувають на передовій. Там вони відважно тримають оборону та готуються до контрнаступу. Кожного дня їм доводиться переступати через внутрішні моральні бар'єри: в певні моменти ламати себе, в інші ж – миттєво збиратися докупи.

З передової військовослужбовці повертаються зовсім іншими людьми. Вони наші Герої, мужні та сміливі, але водночас потребують підтримки й розуміння. Важкий досвід на кожного впливає по-різному. Хтось накривається куполом ментальних проблем та уникає спілкування навіть з близькими. А хтось навпаки прагне контакту з іншими, бо хоче бути почутим або просто висловити почуття.

ІА Дивись.Інфо поспілкувалася з психологинею Наталією Мракою на цю тему. Вона дала кілька важливих порад щодо розмов із військовослужбовцями, яким тут і зараз необхідна опора.

фото: Армія.Іnform

Не бути байдужими

Маємо пам'ятати, що cпільні зусилля українських захисників дозволяють нам продовжувати життя в режимі «майже нормально»: закінчити навчання в університеті, ходити на роботу та жартувати один з одним на побутові теми. Тож не можна проявляти байдужість, якщо раптом на вулиці до вас підійшов військовослужбовець з проханням поговорити. У такій ситуації може увімкнутися механізм реакції уникання та захисту, захочеться сховатися від проблеми. Це природньо. Але бажання необхідно пересилити. Тому, якщо у вас є час, виділіть кілька хвилин для розмови. Уточніть що сталося і дайте людині висловитися, не перебиваючи напівслова.

фото: Уніан

Не говорити що-небудь

Слухати військовослужбовця може бути морально важко. Слова про кров, каліцтва та смерть варто сприймати спокійно, наскільки це можливо. Особливо, якщо людина говорить про це з емоціями. Тобто, не йдеться про вдавання байдужості, і в жодному випадку не про загальні фрази на кшталт «все буде добре», а лише про те, що іноді достатньо максимально уважно вислухати співрозмовника і запитати як можна допомогти.

фото: УНІАН

Дати підтримку

Людина, яка звертається до вас за допомогою, бо їй погано, очевидно очікує на підтримку. Можливо, вона хоче почути слова втіхи або просто хоче обіймів – дайте це їй. Будь-яка допомога - чи це пройтися разом, чи це обговорити щось надважливе - буде важливою. Вислухайте. Розкажіть про свої переживання. Нам усім важко, тому треба підтримувати одне одного.

фото з вільного доступу

Журналісти провели соцексперимент

ІА Дивись.Інфо провела соціальний експеримент на цю тему. Наш журналіст зіграв роль військовослужбовця, який щойно повернувся із Бахмута. Люди реагували по-різному.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: