росіяни перетворюють заповідники в Україні на мисливські угіддя

2023-03-30-17.34.41-1024x769
Фото: екополітика

російсько-окупаційні війська від початку повномасштабного вторгнення в Україну захопили 20 заповідників.

Про це повідомив глава Офісу президента України Андрій Єрмак 11 квітня.

Він пише, що загарбники використовують природоохоронні об'єкти під власні потреби.

«Парки, де рідкісні види тварин і рослин мають охороняти, вони перетворюють на мисливські угіддя, копальні та парковки для танків. Виживання дикої природи — це ще одна важлива причина, чому звільнити українські землі потрібно якомога швидше», — написав керівник ОПУ.

Україна звернулася до міжнародних природоохоронних конвенцій для визнання незаконними дій Росії на окупованих природно-заповідних територіях Херсонської області, сказав міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець в етері телемарафону.

Він прокоментував ситуацію в окупованих національних природних парках та заповідниках Херсонської області.

Біосферний заповідник Асканія-Нова перебуває в окупації з першого дня повномасштабного вторгнення рф. Там загарбники призначили своє нелегітимне керівництво. Протягом усього періоду установа змогла утримувати самобутні історичні колекції та вести науково-дослідну роботу. Незважаючи на всі проблеми, Асканія-Нова до останнього зберігала керованість. Проте 20 березня окупаційна адміністрація встановила фактичний контроль за заповідником.

Не менш загрозлива ситуація в національному природному парку Джарилгацький, територію якого рф намагається перетворити на землі для полювання.

«Рашисти...вже зруйнували безліч наших цінних природоохоронних об'єктів, використовуючи наші заповідники як військові бази, "паркінги" для танків. Рішення, які вони приймають сьогодні, не є легітимними. Днями я підписав відповідні звернення до секретаріатів міжнародних конвенцій, щоб, по-перше, така діяльність Росії була засуджена, а по-друге, розпочався процес невизнання цих дій агресора…. заходи, щоб зупинити рф», — сказав він.

Міністерство захисту навколишнього середовища та природних ресурсів України вже надіслало листи, так звані ноти, до секретаріатів Бернської, Рамсарської, Бонської конвенції, Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни та флори, що перебувають під загрозою зникнення (CITES), а також до секретаріату Міжнародного союзу охорони навколишнього середовища та комісії у справах ЮНЕСКО.

Це дасть змогу надати питанню широкого розголосу та залучити міжнародне співтовариство до вирішення проблеми, а також домогтися справедливого покарання для Росії в рамках зазначених організацій.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: