Українців запрошують долучитись до цифрового прибирання: що це таке

Науково-дослідницька-робота-студентів
ілюстративне фото

З 18 по 22 березня нинішнього року проходитиме міжнародна акція цифрового прибирання «Digital Cleanup».

Що це таке, пояснили у найбільшому екорусі країни Let’s do it Ukraine.

Кажуть, що йдеться про сучасний та безпечний онлайн формат прибирання, до якого може долучитися кожен.

«Як і матеріальні забруднювачі, цифрові програми та файли також створюють відходи - а саме невикористані, застарілі та непотрібні програми, файли і навіть веб-сторінки», — пояснюють активісти.

Тому потрібно видалити маловідомі програми, непотрібні електронні листи, дублікати фотографій, беззмістовні відео, хмарні сховища з невикористовуваними файлами. Таким чином ви зменшуєте кількість викидів CO2 в атмосферу. Таке онлайн прибирання також продовжить життя вашим гаджетам та вбережуть гаманець від численних витрат на ремонт або покупку нових телефонів, комп’ютерів, ноутбуків.

«Екологічно правильно та економічно вигідно! Робіть щоденні цифрові прибирання, очищуйте свої гаджети від зайвої інформації та рятуйте навколишнє середовище від надмірної кількості викидів вуглекислого газу в атмосферу. Це стане чудовою екозвичкою, яка заощадить використання електроенергії та пришвидшить роботу ваших гаджетів», — пояснює лідерка Всеукраїнського молодіжного руху Let`s do it Ukraine.

Там навіть приготували спеціальний чекліст:

«Робіть скріншоти ДО та ПІСЛЯ очищення, діліться своїми успіхами з друзями у соціальних мережах, ставте хештеги #digitalcleanupletsdoitukraine #digitalcleanup #earthrise та відмічайте організаторів:
· facebook.com/letsdoitukraineeco ;
· instagram.com/letsdoitukraine .
Реєструйте свій результат на сайті letsdoitukraine.org/digitalcleanup», — кажуть екоактивісти.

Чому ваша участь важлива?

  • Кожен спам-лист викидає в атмосферу приблизно 0,3 грама CO2. Під час відправлення мільярду спам-листів витрачається стільки ж парникових газів, як від роботи 3 мільйонів автомобілів
  • Рекомендується мати принаймні 1 Гб вільного простору, щоб забезпечити належне функціонування Вашої системи. Крім того, на Ваших гаджетах неможливо уникнути користування програмами таких як Messenger чи Telegram. Але варто пам’ятати, що вони не лише займають місце, а й зберігають всю історію розмов, спам, рекламу тощо, а це все також створює відходи.
  • Google щодня використовує 15 616 МВт-год енергії – це більше, ніж виробляє дамба Гувера, яка може забезпечити живлення 1 млн жителів на день. А за рахунок енергії, яку ви використовуєте для потокового відео (у середньому 2 години на день), ви можете проїхати до 3000 км за допомогою електричного скутера на рік.
  • За деякими підрахунками, на використання Інтернету припадає 3,7% глобальних викидів, що еквівалентно всьому світовому повітряному транспорту. І очікується, що до 2025 року ця цифра подвоїться.

Довідково

Торік під час Всесвітнього дня прибирання 53 тисячі 338 учасників цифрового прибирання разом очистили свої гаджети від 1 507 164 гігабайтів цифрових відходів. Таким чином вдалося вберегти довкілля від 376,791 тонн викидів в атмосферу CO2 та використання 753 582 кВт-год енергії на рік.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: