Скандал в мережі: письменниця невдало висловилася про страту українського полоненого

тото
скріншот видаленого допису з архіву редакції

Василісу Мазурчук розкритикували за оприлюднений у фейсбуці текст про страченого українського військового. Однак жінка вважає, що суть її слів перекрутили. Наразі допис видалений.

Авторка книг, ексспікерка полку «Дніпро-1» та добровольчого батальйону «Донбас», волонтерка Василіса Мазурчук опублікувала пост. В ньому йшлося про страту окупантами українського військового – подію, яка напередодні сколихнула всю країну. Жінка висловилася неоднозначно. Вона написала, що смерть солдата була жахливою, але й разом з тим нібито спробувала дорікнути йому за «негідну» поведінку в останні хвилини життя. На її думку, немає сенсу «просити у нелюда не вбивати, щоб не було боляче». 

скріншот допису, зроблений користувачами фейсбуку

Суть її слів користувачі соціальних мереж сприйняли обурливо. У тексті вони побачили невдалі намагання Мазурчук давати поради бійцям щодо начебто правильної поведінки під час страти, зокрема з якими словами помирати.

На пост відреагував філолог і видавець Андрій Полум'яний. Він назвав це знеціненням смерті захисника:

«Норм сидіти в безпеці, бо за тебе гинуть інші. І з відрізаною головою не ти. Я закликаю "кенселити" будь-кого, хто знецінює життя українця. Це про кожного з нас, про власність і повагу».

скріншот допису з архіву редакції

Допис прокоментував і колишній радник Офісу президента України Олексій Арестович:

скріншот допису з архіву редакції

Також, думку більшості поділяє відома письменниця та лауреатка Національної премії України Тамара Горіха Зерня. Вона назвала Василісу «нездоровою»:

скріншот з архіву редакції

Що каже Василіса Мазурчук

Журналістам жінка розповіла, що, можливо, неправильно сформулювала свою думку. Водночас вона щиро вважає, що «просити про щось убивць немає сенсу».

«Є сенс тільки планомірно очищати нашу землю від них, бо вони не прийшли нас милувати — вони прийшли нас знищувати», — зазначила вона.

Письменниця зауважила, що була б рада такій же реакції користувачів на прохання про допомогу фронту. А ще додала, що переглянула сторінки тих, хто негативно відреагував на її пост. Більшість із них, каже, сторінки ботів. Хоча є й реальні люди, які «на все це повелися».

Що передувало

11 квітня у мережі з'явилося відео, на якому видно, як один з російських окупантів відрізає ножем голову ще живому українському військовополоненому. Служба безпеки України розпочала досудове розслідування за ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу нашої країни - «Порушення законів і звичаїв війни».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: