Польща передасть Україні всі свої винищувачі МіГ-29, - Дуда

CLEAR SKY 2018
Фото: Вікіпедія

Польща посідає третє місце після США та Великобританії за рівнем військової допомоги Україні

Польща поступово передаватиме Україні свої винищувачі МіГ-29 у процесі отримання літаків FA-50 з Південної Кореї та F-35 зі США.

Про це у п'ятницю, 14 квітня, заявив президент Польщі Анджей Дуда під час брифінгу з австрійським колегою Александером ван дер Белленом у Відні, передає PAP, пише Кореспондент.

"Цілком ймовірно, що ми відправлятимемо літаки МіГ-29, які залишилися у нас в наявності, поступово", - сказав він.

Перші постачання південнокорейських літаків FA-50 до Польщі заплановано на 2023 рік. Дуда зазначив, що .

За його словами, Варшава передала Києву понад 300 танків PT-91 та Т-72, а також Leopard 2, САУ Krab, ПЗРК Piorun.

Приблизно влітку цього року Польща очікує на отримання літаків F-35 зі США, повідомив на тій самій зустрічі Дуда, пише "Укрінформ". Їхнє виробництво вже почалося, а глава польського уряду Матеуш Моравецький, який перебував останніми днями з візитом у США, вів переговори на цю тему з американським виробником – компанією Lockheed Martin.

13 квітня під час дебатів, організованих аналітичним центром Atlantic Council у Вашингтоні, Моравецький заявив, що Польща передасть Україні партію винищувачів МіГ-29, пише Гордон. За його словами, армія Польщі більше не потребує МіГ-29, оскільки "найближчими роками" отримає техніку натовського зразка. Окрім того, як зазначив Моравецький, польська військова авіація нараховує 48 винищувачів F-16, а також має підтримку союзників, зокрема США.

Український військовий портал Defence Express повідомив, що МіГ-29 з німецького авіапарку, які Польща має намір передати Україні, Німеччина отримала "від колишньої НДР у 1991 році", а потім за €1 продала Польщі. Тоді "у спадок" передали 29 літаків, з яких 24 вирішили залишити в строю.

Уряд Німеччини вже дозволив передавання винищувачів. 

Україна закликає партнерів передати їй багатоцільові винищувачі. Серед моделей, що підходять ЗСУ, переважно називають F-16.

Польща і Словаччина погодилися надати Україні винищувачі МіГ-29 радянського зразка. 17 березня уряд Словаччини схвалив постачання Україні 13 бойових літаків МіГ-29, 23 березня міністр оборони Ярослав Надь повідомив, що чотири з них уже передали в Україну. 3 квітня стало відомо, що перші літаки Україні передала і Польща (станом на 5 квітня – вже вісім).

Передавання польських і словацьких МіГ-29 дещо посилить можливості винищувальної авіації Повітряних сил у виконанні поточних бойових завдань, але в жодному разі не вирішить питання контрнаступу та перемоги України, зазначив речник ПС ЗСУ Юрій Ігнат. Щоб вибороти перевагу в повітрі та здобути перемогу, Україні потрібні багатоцільові сучасні винищувачі з широким спектром озброєння, наголосив він. Ігнат додав, що у складі Повітряних сил є п'ять винищувальних бригад, три з них мають на озброєнні МіГ-29.

Нагадаємо, у Польщу прибули танки Leopard 2, які Канада обіцяла для ЗСУ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: