Польща і Угорщина заборонили ввезення зерна та продуктів з України

c361cb0ff0187a50585ecd98dd90e4fb
Фото: Associated Press

Польський уряд вирішив заборонити імпорт зерна та іншої сільськогосподарської продукції з України, щоб захистити польський аграрний сектор

Відповідне розпорядження опублікував міністр розвитку і технологій Вальдемар Буда, пише "Європейська правда".

"Згідно з директивним рішенням Ради міністрів, я щойно підписав розпорядження про заборону імпорту сільськогосподарської продукції з України", – написав Буда в Twitter, опублікувавши документ.

До переліку заборонених продуктів увійшли зернові, молоко, яйця та м'ясо птиці.

Лідер керівної партії "Право і справедливість" Ярослав Качинський під час суботнього з'їзду оголосив про введення заборони на імпорт зерна та десятків інших видів продуктів харчування з України до Польщі. "Від зерна до медової продукції", – зазначив він.

В опублікованій в суботу інформації про поточну ситуацію в аграрному секторі зазначено, що "Рада міністрів обговорила поточну ситуацію на сільськогосподарському ринку і негативні наслідки російської агресії в цій сфері". Міністр сільського господарства і розвитку села представив поточні проблеми, пов'язані з надходженням сільськогосподарської продукції з України.

Повідомляється, що "члени Ради міністрів під головуванням прем'єр-міністра Матеуша Моравецького обговорили можливі рішення та офіційні дії, які Польща може вжити для захисту польських фермерів та споживачів". Були також розглянуті потенційні дії щодо стабілізації сільськогосподарського ринку, йдеться у повідомленні.

"Рада міністрів уповноважила міністра сільського господарства і розвитку села та міністра розвитку і технологій видати відповідні правові акти для захисту польського сільськогосподарського ринку від дестабілізації – в тому числі тимчасову заборону на імпорт сільськогосподарської та харчової продукції з України", – йдеться у заяві.

Було зазначено, що "відповідні міністри перебувають у постійному контакті з українською владою з метою вирішення складної ситуації, пов'язаної з дестабілізацією на сільськогосподарському ринку".

Постанова набуде чинності з дня її опублікування. У ній вказано, що "до 30 червня 2023 року встановлюється заборона на імпорт на територію Республіки Польща товарів, що походять з території України або ввозяться з території України, перелічених у додатку до цієї постанови".

Як стало відомо, Угорщина слідом за Польщею тимчасово заборонила імпорт зернових та олійних культур, а також деяких інших сільськогосподарських продуктів з України.

Про це повідомив міністр сільського господарства Угорщини Іштван Надь, якого цитує видання 24.hu, пише Українська правда.

"Уряд зобов'язується представляти інтереси угорських фермерів, і за відсутності дієвих заходів з боку ЄС, він, як і Польща, тимчасово заборонить імпорт зернових та олійних культур з України та деяких інших сільськогосподарських продуктів в Угорщину" - йдеться у дописі.

У своїй заяві міністр зазначив, що продовження нинішніх ринкових тенденцій завдасть настільки серйозної шкоди угорському сільському господарству, що необхідно вжити надзвичайних заходів, щоб запобігти цьому. За його словами, українське сільське господарство, яке працює з виробничими практиками, що більше не дозволені в Європейському Союзі, і, як наслідок, з надзвичайно низькими виробничими витратами, почало експортувати на європейський ринок велику кількість м'яса птиці, яєць і меду, на додаток до зернових і олійних культур, що унеможливило збут продукції угорськими та центральноєвропейськими фермерами.

Він підкреслив, що обмеження на імпорт до Угорщини є тимчасовим і триватиме до 30 червня 2023 року, що може бути достатнім часом для вжиття значущих і довгострокових заходів ЄС для пошуку рішення.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: