рф вкотре соботує та затягує інспекції суден із зерном у Чорному морі

336788117_6236417869729653_669897108401252939_n

росія знову заважає роботі суден у межах «зернової ініціативи», за якою експортують зерно з України. У Чорному морі заблоковані пів сотні суден.

Про це повідомив Верховний представник ЄС із питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель у понедідок, 17 квітня.

За даними Мінінфраструктури України,17 квітня російська сторона знову заблокувала інспекції суден у територіальних водах Туреччини. 

З 10 квітня російська сторона у спільному координаційному центрі у Стамбулі в односторонньому порядку припинила реєстрацію суден, які подають українські порти для формування інспекційного плану. Натомість росіяни формують власний план інспекцій, обираючи судна з черги на свій розсуд. Це повністю суперечить умовам «зернової ініціативи», зазначило міністерство.

Таким чином, уже вдруге за 9 місяців роботи ініціативи не складено інспекційного плану і не проінспектовано жодного судна.

Ще з листопада 2022 року росіяни під різними приводами саботують і затягують час проведення інспекцій. За даними Мінінфраструктури України, це вже призвело до скорочення обсягів експорту української агропродукції на світові ринки на 15-18 млн тонн. 

З квітня росіяни намагаються втрутитись у діяльність українських портів та експортерів, нав’язуючи власні критерії для суден, які братимуть участь у «зерновій ініціативі». Наприклад, з 14 квітня вони без жодних пояснень відмовляються реєструвати три судна (два з яких на Китай), котрі чекають у порту «Південний».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: