Макрон просить допомоги Китаю для початку переговорів між Україною та росією, - Bloomberg

largeьб
фото: Wikimedia Commons

Президент Франції хоче створити умови для відновлення переговорів України та росії вже влітку. Для цього він хоче залучити Китай.

Про це повідомляє Bloomberg.

Зазначено, що Макрон доручив своєму раднику із зовнішньої політики Еммануелю Бонну спільно з топ-дипломатом Китаю Ван І розробити рамкову програму, яка могла б стати основою для майбутніх переговорів.

Співробітник офісу Макрона підтвердив план бесіди Бонна з Ваном, але відмовився коментувати деталі, додавши, що союзники Франції були проінформовані про будь-яку французьку ініціативу.

Цей план також передбачає довгострокові гарантії безпеки для України, спрямовані на утримання росії від нового нападу. Як до цього ставляться в Києві та інших країнах Заходу, поки що невідомо. Деякі західні держави скептично оцінюють ідею залучення Китаю до припинення війни.

У Міністерстві закордонних справ Китаю заявили, що їм невідоме джерело інформації та «важко перевірити її справжність».

Видання повідомляє, що західні союзники мають уточнити деталі підтримки України в липні на саміті НАТО. Очікується, що вона передбачатиме допомогу в модернізації української армії та підвищення оперативної сумісності з силами країн НАТО. Також Захід працює над забезпеченням майбутніх поставок зброї в Україну.

Що передувало

Разом з Урсулою фон дер Ляєн у Пекін прибув президент Франції Еммануель Макрон. Він закликав Сі Цзіньпіна «повернути Росії здоровий глузд» і сприяти переговорам.

За словами Макрона, глава КНР виключає використання ядерної зброї під час повномасштабної війни проти України, розв’язаної росією.

Після переговорів Макрона та Сі Цзіньпіна французьке дипломатичне джерело сказало Reuters, що Китай готовий разом із Францією працювати над «припиненням війни шляхом переговорів». Глава КНР також дав зрозуміти, що готовий зателефонувати президенту Зеленському «свого часу», повідомило джерело.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: