Жорстоке знищення українських дітей: яке покарання очікує на російських вбивць

лл
фото: UNICEF

Ледь не щодня від початку повномасштабного вторгнення ми отримуємо повідомлення про розстріли, страти, зґвалтування та катування цивільних українців. Особливо шокують факти безжального поводження росіян з дітьми.

За такі злочини передбачене найсуворіше покарання. Однак чи є шанси притягнути їх до справедливої відповідальності – дізнавалися Дивись.Інфо.

фото: Getty Images

російські солдати страчують українських дітей

У понеділок, 17 квітня, мережу сколихнуло відверте зізнання російського найманця про вбивства українців. Правозахисна організація рф опублікувала інтерв'ю з бойовиками, які «зачищали» Бахмут та Соледар. Під час розмови з журналістом Володимиром Осєчкіним бойовик 5-го загону ПВК «Вагнер» Азамат Улдаров розповів, як разом з іншими «вагнерівцями» стратив сотні українців, зокрема й десятки дітей. Слова солдата ворожої армії не вкладаються в голові.

«Ми йшли та вбивали всіх: жінок, чоловіків, пенсіонерів, дітей. Дитині було п'ять-шість років, вона верещить, а я зробив "контрольний"», – заявив той.

Фігурант інтерв'ю також засвідчив, що особисто «зачищав» підвал у дев'ятиповерхівці, де сховалися сотні людей:

«Я виконав команду. Я поклав там усіх зі своїм гуртом, ми всіх залишили там. Дітей було близько 40, загалом людей 300-400. Я дав команду знищити всіх. Це був дев'ятиповерховий будинок та цілий підвал, а також перший та другий поверх були забиті людьми та заміновані. Я тоді дав команду - «обнулити» всіх».

фото: Азамат Улдаров, скріншот з відео

Інший бойовик «Вагнера» Олексій Савічєв розповів, як після чергового обміну полоненими бойовикам було наказано розстріляти мирних жителів, коли поїдуть журналісти:

«Був наказ: усіх, кому від 15 років і вище – всіх одразу розстрілювати без слів. Було розстріляно 20-24 особи, з них осіб 10 – 15-річні та 17-річні підлітки. Є наказ – зачистити будинок. Хто там був – неважливо. Не виконав наказ – тебе «обнулять»

фото: Олексій Савічев, скріншот з відео

Відомо, що такі звірські накази давав російський бізнесмен Євген Пригожин, якого неофіційно називають «кухарем путіна». За його «дозволу» найманці страчували всіх без винятку.

фото: Євген Пригожин

Крім того, в мережу потрапив запис телефонної розмови загарбника зі своєю дружиною. Він проговорився про злочинний наказ свого військового керівництва, яке наказало вбивати в Україні всіх жінок. Йдеться і про неповнолітніх. Перехоплення розмови опублікувала Служба безпеки України.

«Нам треба вбивати неповнолітніх, жінок, всіх. Прикинь? Знищення повне відразу, взагалі просто: "стріляйте, нах*й". Я готовий, але я, якщо чесно, підох*їв. Нам все пояснили: чотирнадцяти, вісімнадцяти, дівчина, пох*й – просто наповал. Йдемо в зачистку», - каже російський армієць.

Дружина підтримала «коханого загарбника».

Реакція українського керівництва

На зізнання «вагнерівців» відреагував керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак. Він закликав світ не боятися росію, а бити жорстко:

«Російські терористи зізналися у вбивстві українських дітей у Бахмуті та Соледарі. Зараз мова йде про військових злочинців з ПВК "Вагнер", але це проливає світло на злочини російської армії в Україні. Вони крадуть наших дітей та вбивають», — написав він у Телеграм.

фото: gov.ua

Це інтерв'ю прокоментував також омбудсман Дмитро Лубінець. Він наголосив, що за воєнні злочини на території України винні мають бути справедливо покарані:

«Один із них розповідає, що вистрілив дівчині п'яти-шести років у голову. За його словами — "вагнерівцям" віддали наказ знищити всіх — чоловіків, жінок, пенсіонерів і навіть дітей. Ці слова мають бути зафіксовані та перевірені, а особи, що розповідають їх — ідентифіковані»

фото: фейсбук омбудсмана

Офіс Генпрокурора вже перевіряє інформацію щодо вчинення злочинів командирами та учасниками так званої ПВК «Вагнер». У відомстві зазначили, що здійснюють процесуальне керівництво у низці проваджень за фактами дій представників так званих ПВК, що беруть участь у бойових діях на боці рф. Досудове розслідування здійснюється слідчими СБУ та Нацполіції.

«Перевіряються учасники так званих ПВК на причетність до ведення агресивної війни, посягання на територіальну цілісність України, вчинення воєнних злочинів на окупованій території України – вбивств, жорстокого поводження з військовополоненими та цивільним населенням, пограбувань», - йдеться у повідомленні.

фото: groPolit.com 

Відомо, що до розслідування залучені правоохоронні органи іноземних держав.

Ці злочини мають ознаки геноциду

Залежно від обставин, масові умисні вбивства цивільних осіб та інші звірства не обов’язково можуть бути кваліфіковані як геноцид, каже експерт Володимир Марусяк. Але в цьому випадку дії ворожих солдатів передбачають намір не просто заподіяти шкоду життю і здоров’ю людей. Йдеться, насамперед, про цілеспрямоване або часткове знищення групи осіб, яка проживає на конкретній території.

«В українському законодавстві немає поняття "злочини проти людяності", але є поняття геноциду та умисного вбивства. Судячи з відео та звукозапису, які свідчать про жорстоке поводження армійців рф з українцями, в тому числі неповнолітніми, ці злочини мають ознаки геноциду», - констатує експерт.

фото: Associated Press

Яке покарання очікує на «вагнерівців»

Стаття 442 Кримінального Кодексу України, тобто геноцид, передбачає покарання від 10-ти до 15-ти років позбавлення волі. В окремих випадках мова йде навіть про довічне ув'язнення. Однак, зазначає юрист, про відповідальність російських солдат поки ще говорити рано – слід дочекатися результатів слідства.

«Самих зізнань у вчиненні вбивств недостатньо. Потрібно також мати відомості про кількість жертв, ідентифікувати їх, а ще визначити час, місце, мету та мотив скоєного. Бо є ймовірність, що ось ці Улдаров та Савічев або замовчують якусь додаткову інформацію про свої злочини або приховують справжнього вбивцю. Тому ці всі факти треба перевірити».

фото: ActiveLexInform

Як притягнути їх до відповідальності

В умовах російсько-української війни система правосуддя працює ускладнено. Але рухатися в бік притягнення загарбників до відповідальності, вважає Володимир, потрібно вже зараз. Офіс Генпрокурора має право провести заочне розслідування, здійснити заочне засудження та оголосити підозрюваних у розшук.

«У нас фактично є встановлені особи вбивць, фактично є «замовник», тобто Пригожин. Тож за результатами слідства ці люди, ймовірно, будуть оголошенні в розшук за допомогою системи Інтерполу. Якщо ж скоєне буде в дійсності ідентифіковане як геноцид, то добре було б створити міжнародний трибунал, який би займався виключно злочинами російської федерації. Тоді злочинці будуть нести відповідальність колективно».

фото з вільного доступу

росіяни жорстоко знущаються з українських дітей з початку повтомасштабного вторгнення

За даними Офісу генерального прокурора, станом на 22 лютого 2023 року від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну загинула 461 дитина, ще 926 – отримали поранення. Окрім того, за даними Національної поліції України, 345 українських дітей вважаються зниклими безвісти. На урядовій платформі «Діти війни» зазначається, що точну кількість постраждалих неповнолітніх українців встановити неможливо через активні бойові дії та тимчасову окупацію частини території України. Тобто реальні цифри жертв війни можуть значно перевищувати ті, якими наразі володіють правоохоронні органи. 

фото: Getty Images

Види російських злочинів проти неповнолітніх українців дуже різноманітні: примусова депортація, незаконне всиновлення, сексуальне насильство та катування, табори для «політичного перевиховання», русифікація і мілітаризація дітей та підлітків, примусова праця, використання неповнолітніх у численних пропагандистських роликах та акціях.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: