Що буде з валютним ринком в Україні цього тижня, — відповідає експерт

гроші для фоп
Ілюстративне зображення: з відкритих джерел

Схоже, нинішнього тижня завершиться період «пожвавлення» на валютному ринку: активність, як покупців, так і продавців, яка з початку квітня зросла майже на 10%, помітно знизиться.

Про це ІА Дивись.info розповів Герман Марченко, директор департаменту казначейства Акціонерного Товариства «КОМІНБАНК» (COMINBANK).

З його слів, це позначиться на загальному співвідношенні попиту та пропозиції на готівку — після превалювання пропозиції над попитом на 5-7%, в післявеликодній період очікується збалансування.

Що буде з курсом валют?

Співрозмовник пояснює, що варто відзначити - процес зміцнення гривні триватиме, але його темпи будуть низькими, радше інерційними.

«Так, за нашим прогнозом, впродовж 17-23 квітня готівковий курс перебуватиме в коридорі 36,9-37,5 грн / $  та 40-41 грн / €», — зазначив експерт.

До слова, з початку року гривня зміцніла майже на 7,5% (або ж на 3 грн у співвідношенні до курсу готівкового долара). Процес зміцнення гривні є новою тенденцією до зближення 3-х наявних курсів до одного. Вже зараз різниця між безготівковим і готівковим курсом становить трохи менше 2% (для порівняння: в пікові періоди минулого року «розрив» курсів становив майже 30%).

Це говорить, що «нова» тенденція до уніфікації валютних курсів є наочним свідченням досить позитивної динаміки в українській економіці, наприклад: 

  • щомісяця Україна отримує в середньому 4 млрд $ на зміцнення держбюджету (а в березні цей показник перевищив 5 млрд $), крім того нова 4-річна програма співпраці з МВФ передбачає валютну лібералізацію в майбутньому,
  • стабілізація в енергосистемі дає змогу бізнесу не лише поновити свою діяльність, а й “набрати обертів” (зокрема це стосується виробничої сфери), 
  • низький рівень інфляції (із січня по березень цей показник становить лише 3%) спонукає громадян довіряти гривні, почасти відмовляючись від накопичення коштів в іноземній валюті,
  • запровадження НБУ механізму депозитних сертифікатів під 25% спонукатиме комбанки до розвитку власних депозитних програм (тривалістю понад 1 рік зі збільшеними відсотками в середньому на 1-3%) і відповідно популяризуватиме гривневі депозити, як джерело збереження та примноження наявних статків.
  • повільний, але постійний розвиток експортних можливостей (крім збіжжя, це стосується металопродукції, добрив тощо).

Чого очікувати на валютному ринку?

Зі слів Марченко, уніфікація валютних курсів не станеться за один день: цей процес тобто розтягнеться в часі орієнтовно на 1,5-2 місяці.

«Але єдиний курс — це не панацея. Його варто оцінювати в наслідковій площині: в умовах війни економіка тримається досить потужно, і наразі немає суттєвих причин для негативних явищ», — водночас говорить він.

Отже наступного тижня на готівковому ринку будуть помітні такі тенденції:

  • триватиме процес незначного, «інерційного» зміцнення гривні - готівковий курс долара може перетнути позначку у 37 грн / $
  • різниця між курсами покупки і продажу готівкового долара та євро становитися від 0,15 грн та до 0,25 грн відповідно,
  • курсові щоденні коливання не перевищать 0,5 грн.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: