Що приготувати в середині весни: рецепти квітня

sup-z-petrushky
Фото: spadok.org.ua

Для нашого регіону характерна велика кількість рослинної їжі. Українська кухня — це варіння, тушкування, запікання, смаження, пряження. Овочі та фрукти не тільки їли весь сезон, а й заготовляли на зиму сушкою, квасили, в’ялили. Певно, ви куштували квашені огірки у бабусі, суп з квасолею чи ароматними грибочками. Усі методи приготування збереглися здавна. А з приходом весни на городах з’являлася зелень, птахи починали нести яйця, а корови й кози давати більше молока.

Які ж традиційні страви приготувати у квітні?

1.   Зелений борщ

“Весняний” борщ варили з молодим щавликом, кропивою, листям городини, лободою, пише Всвіті. Це перша страва, яку хочеться приготувати, поширена по всій Україні. Для приготування знадобляться м’ясо(або риба в пісному варіанті), 2 картоплі, 1 морква, 1 цибулина, 3 яйця та великий пучок щавлю (приблизно 100 г).

Приготування:

  • В каструлю помістити 3 л води, посолити, можна додати лавровий лист.
  • У воду закидаємо м’ясо(або рибу) і варимо бульйон.
  • Овочі почистити, подрібнити й додати в бульйон, а цибулю попередньо подрібнити й підсмажити.
  • Окремо зварити яйця, почистити, порізати слайсами.
  • Щавель помити й подрібнити за бажанням.
  • Коли картопля стане м’якою, додаємо яйця, щавель, довести до кипіння, вимкнути і дати настоятися. Довго кип’ятити страву після додавання щавлю не потрібно.

2.   Щука, тушкована з хроном

Навесні риба “прокидається” й активно шукає їжу. Навесні легко зловити щуку, або купити, тож пропонуємо рецепт, який замінить звичну фаршировану рибину. Для щуки з хроном вам знадобиться 0,5 кг щуки, пів склянки сметани, корінь хріну, вершкове масло (50г).

Приготування:

  • Щуку помити, ретельно почистити, посолити та нарізати;
  • Хрін очистити, натерти та трошки підсмажити на вершковому маслі;
  • Викласти шматки риби в каструлю, змащену маслом, зверху висипати хрін та залити все сметанкою;
  • Тушкувати на невеликому вогні до м’якості, і подавати!

Хрін містить багато вітамінів, серед яких вітамін С, каротин, флавоноїди. З аналогічного кореня зараз виготовляють васабі. А українці вже давно користуються цим джерелом вітамінів.

3.   Салат з редьки

Редька  — ще одне джерело вітамінів. Здавна разом з медом сік редьки використовували при застуді, запікали та поєднували з буряком чи капустою.

Щоб приготувати смачний салат, вам знадобиться чорна редька, 1 морквина, 3 яйця, 2 картоплини, 1 яблуко, зелень, сметана.

Приготування:

  • Моркву, картоплю та яйця зварити;
  • Очистити та натерти редьку, яйця та зварені овочі на крупну тертку.
  • Змішати салат сметаною, посолити.

Сметанкова заправка допоможе позбутися гіркого присмаку редьки, і зробить салат не тільки суперкорисним, а й легеньким і смачним.

food.obozrevatel.com

4.   Молочний кисіль

Десерт з молока, який люблять діти й дорослі. Свіже молоко завжди вважалось корисним, та й густий кисіль  — смакота, яка не поступається сучасній паннакоті.

Щоб приготувати молочний кисіль, візьміть 0,5 л молока, 2 ст.л. картопляного крохмалю, 1 жовток, 2 ст.л. цукру, 20 г вершкового масла.

Приготування:

  • Крохмаль гарно розмішати в склянці холодного молока, важливо розбити грудочки.
  • Жовток розтерти з цукром.
  • Молоко вилити в каструлю та довести до кипіння.
  • Тоненькою цівкою влити в каструлю молоко з крохмалем, постійно помішуючи.
  • Додаємо масло, вимішуємо та викладаємо кисіль в піали чи чашки.

Краще зачекати, щоб кисіль застиг. Зверху можна прикрасити м’ятою, фруктами чи шоколадом.

5.   Яєшня з зеленню

Яйця смакували як варені, так і смажені. Варені яйця легко можна було взяти на поле, щоб перекусити між роботою. А смажену яєшню вживали вдома.

Приготування:

Щоб приготувати смачну яєшню, візьміть три яйця, збийте, посоліть, додайте столову ложку молока. Суміш вилийте на сковорідку, і додайте подрібнену зелень: свіжі пера цибулі, часнику, листя петрушки, шпинату, кріп. Смажити можна на олії або подрібненому салі.

6.   Квашена черемша

Черемша — перша городня зелень, з особливим післясмаком. Навесні салати з черемшею стають надзвичайно популярними. Та будьте свідомими: виривати в лісі дику черемшу не можна, ця рослина червонокнижна. Рослину можна виростити вдома на грядці або купити у фермерів, які її вирощують.

Зелень стане гарним доповненням будь-якого весняного салату, а щоб запастися нею на довший період, можна використати квашення.

Приготування:

  • Черемшу помити та зв’язати у пучки.
  • Скласти в посудину та залити ропою (на 1 літр води — 50 г солі та 15 г цукру).
  • Притиснути тарілкою чи невеликим пресом.
  • Лишити на 7-10 днів для бродіння, а коли зелень стане коричневою, перекласти в менший посуд. Воду перекип’ятити та залити квашу.
Фото: kotletka.com.ua

7.   Печена редиска

Проста у приготуванні й незвичайна страва з сезонного весняного продукту. Обирайте свіженьку редиску.

Приготування:

Корінь помити, пообрізати “хвостики”, викласти на деко, полити олійкою та випікати при 180 градусах до рум’яності — приблизно 15-20 хвилин. Подавати з перетертою молодою зеленню: часником, кінзою, кропом. Усе розтерти, можна додати горішки.

Нумо зберігати рецепти та поновлювати запаси вітамінчиків після зими. На городі чи базарі, хоч і супермаркеті у квітні з’являється безліч городини та свіжої зелені. Обирайте улюблену та готуйте смачні страви для себе та родини.

Читайте також: Що приготувати із сезонних продуктів березня

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: