В ISW пояснили, навіщо пригожин закликав путіна закінчити війну в Україні

67ce741-f9287a6-4e1d079-4a4b895-gettyimages-540699652
Фото: GETTY IMAGES

Заклики євгена пригожина до кремля закінчити так звану "СВО" та зосередитися на закріпленні російських сил на окупованих територіях може свідчити про те, що засновник ПВК "вагнер" знайшов союзників у Міністерстві оборони рф, які підтримують тимчасове заморожування війни в України

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Клуб розлючених патріотів звинуватив фінансиста Wagner Group євгена пригожина в підтримці спроб заморозити війну в Україні. Колишній російський офіцер і затятий націоналіст ігор гіркін та його Клуб розлючених патріотів поставили 40 прямих запитань до кремля, президента росії володимира путіна та російського військового командування про те, як росія веде війну в Україні, закордонні справи та боротьбу за владу всередині країни.

гіркін запитав, чому російська влада не заарештовує пригожина за його «прямі заклики» заморозити війну на нинішньому фронті, які гіркін охарактеризував як заклики до «порушення територіальної цілісності російської федерації».

Це звинувачення також може свідчити про те, що пригожин знайшов покровителя – можливо, пов’язаного з міноборони росії – який підтримує тимчасове заморожування війни в Україні з політичних мотивів. 

Раніше Клуб розлючених патріотів розширив прогноз, який невірно трактував есе пригожина від 14 квітня як заклик припинити війну в Україні, заявивши, що есе пригожина було початком політичної кампанії з переходу на захист нових територій і заморожування війни.

У прогнозі зазначалося, що МО рф і російські приватні військові компанії (ЧВК) вже вербують контрактників для оборони зайнятих позицій, а російські пропагандисти розважають новинами про контрнаступ, щоб, можливо, представити велику перемогу росіянам, якщо українцям не вдасться це зробити. 

Прогнозується, що росія заморозить війну до 2024 року з політичних причин, таких як президентські вибори, якщо росії вдасться відбити українські контрнаступи. Есе пригожина зокрема закликало росію взяти на себе зобов’язання розпочати вирішальну битву в Україні або погодитися на тимчасову поразку, яка дозволить росії встановити умови для майбутньої перемоги без переговорів

Можливо, гіркін та його покровителі побоюються, що пригожин приєднався до політичної фракції, яка закликає президента росії володимира путіна припинити війну на нинішніх рубежах після запланованого українського контрнаступу.

На початку квітня пригожин публічно відновив співпрацю з російським МО і, схоже, повернув собі деякі привілеї, надані кремлем, після багатомісячної суперечки з російським військовим командуванням. 

Міністерство оборони росії та російське військове командування можуть бути зацікавлені в замороженні війни для відновлення російських сил. 

Раніше ISW оцінювало, що міноборони росії, ймовірно, на ранній стадії повідомило путіна про такі заходи, як мобілізація, які могли змінити хід війни раніше, а міноборони росії раніше наказало короткочасну оперативну паузу, наприклад, влітку 2022 року. .

Нещодавня співпраця пригожина з російським МО вказує на те, що він, можливо, досяг угоди з російським військовим командуванням – можливо, запропонувавши просити путіна про тимчасове припинення вогню, щоб відновити здатність нарощувати свої сили та розширити свою політичну позицію перед російськими губернаторськими та президентськими виборами. 

Пригожин також критикував максималістські цілі путіна в Україні та пропонував похмурі прогнози щодо потреби росії в багаторічних жорстких атаках для захоплення Донбасу, які, ймовірно, є частиною наративу про припинення вогню.

В ISW наголошують, що тимчасове припинення вогню в Україні та затягування війни підуть лише на користь росії, дозволяючи їй відновити свої сили та зменшити підтримку України Заходом. Після відновлення боєздатності росія використовуватиме окуповані території в Україні як плацдарм для майбутніх наступальних операцій. росія продовжує використовувати інформаційні операції на Заході як зброю, щоб перешкоджати наданню військової допомоги, і такі зусилля лише посилюватимуться, якщо росія зможе створити міцну лінію оборони за допомогою військовослужбовців за контрактом і строковиків, що сповільнить просування України.

Нагадаємо, раніше у Генштабі ЗСУ розповіли про ситуацію на фронті

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: