Із Судану готують евакуацію українців

image-52
Фото:REUTERS/Mohamed Nureldin Abdalla

Міністерство закордонних справ України, посольство України в Єгипті та інші відомства формують списки евакуації українців, які опинились у зоні бойових дій у Судані.

Про це повідомив речник МЗС України Олег Ніколенко у понеділок, 24 квітня.

Він пояснив, що сформовано список осіб, які виявили бажання залишити країну, відпрацьовуються логістичні маршрути та безпекові аспекти.

«Підтримуємо також зв’язок із міжнародними партнерами», — додав Ніколенко.

Що відбувається у Судані?

15 квітня нинішнього року розпочався переворот у Судані. У столиці, Хартумі, сталися зіткнення між регулярною армією та Силами швидкого реагування (RSF). Конфлікт розгорівся після кількох днів напруженості.

Сили швидкого реагування заявили, що взяли під контроль президентський палац, резиденцію командувача армії та міжнародний аеропорт в Хартумі, а також летовища в північному місті Мерове та в Ель-Обейді.

Нині відомо про щонайменше 300 людей, які стали жертвами бойових дій. Усе це призвело до гуманітарної катастрофи. У столиці фіксують проблеми із водою, електрикою та паливом. Є й проблеми із продуктами та ліками.

Військові керують Суданом після перевороту 2021 року, який поклав край угоді про розподіл влади, укладеній після повалення багаторічного диктатора Омара аль-Башира.

Армія підпорядковується військовому уряду (Суверенній раді) на чолі з генералом Абдель Фаттахом аль-Бурханом, а Сили швидкого реагування (RSF) — віцепрезиденту генералу Мохамеду Хамдану Дагало. У рамках запропонованого переходу до цивільного правління RSF мають інтегруватися до складу збройних сил, але генерали не можуть домовитись про терміни. Суперечка переросла у збройну боротьбу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: