У Львові нейрохірурги врятували немовля із важкою формою епілепсії

343002048_960460781800888_106014787751142521_n
Фото: Перше ТМО Львова

Львівські нейрохірурги провели рідкісну та складу операцію, врятувавши восьмимісячну Елсі з Ковеля, у якої діагностували важку форму епілепсії.

Про це повідомили у Першому медичному об'єднанні Львова у понеділок, 24 квітня.

Там кажуть, що немовля народилося передчасно, на 31-тижні.

«Перші чотирнадцять днів життя вона провела в реанімації. Згодом мама Елсі помітила, що її новонароджене дитя почало здригатися так, наче чогось лякається. А потім сильно плакати й синіти. Жінка звернулась за медичною допомогою. Після огляду лікарі констатували: це судоми. А згодом МРТ підтвердила в дівчинки фокальну кортикальну дисплазію частини однієї півкулі. Це вроджена аномалія великої частини півкулі головного мозку, яка провокувала в дитини судоми», — розповіли медики.

Читайте також: Чого ми (не) знаємо про епілепсію і як допомогти людині

Після цього сім'я із дівчинкою пройшла місяці лікувань у медзакладах на Волині, консультувались й у Києві.

Судоми в маленької Елсі ставалися десятки разів щодоби і тривали аж упродовж 20 хвилин. Кожен такий напад міг бути фатальним для дитини. Тож батьки дівчинки продовжували пошуки спеціалістів, які б допомогли їхній донечці.

Після огляду та низки обстежень завідувач відділення нейрохірургії Михайло Ловга з командою епілептологів під керівництвом Марії Павлюк ухвалили рішення прооперувати Елсі. Бо кожна судома дійсно може стати останньою.

«І хоч хірургічні втручання у випадках епілепсії досі проводили лише діткам від двох рочків, беруться за операцію. Бо це єдиний шанс на порятунок для дівчинки. Наші нейрохірурги провели Елсі одне з дуже рідкісних втручань у дітей - передню квандрантну дисконекцію. Простими словами: зону в правій півкулі мозку, з якої йшли патологічні імпульси, від’єднали від обидвох півкуль, максимально зберігши при цьому зону, що відповідає за рухи. Аби ці аномальні імпульси не поширювалися на решту органа», — пояснили у лікарні.

Втручання минуло успішно. А результати МРТ свідчать: нейрохірурги блискуче виконали свою роботу. Вони повністю від’єднали патологічну зону. Елсі полегшало після операції. Хоча ще певний час у дівчинки можуть відбуватися поодинокі судоми, вона одужує.

Маля стало жвавіше і почало усміхатися. Та найважливіше - тепер Елсі розвиватиметься. Адже раніше кожен напад судом гальмував її розвиток.І

з дівчинкою нині займаються спеціалісти з реабілітації. І вже є успіхи: у 8 місяців Елсі вперше підняла ліву ручку.

Нагадуємо, у Львові юнакові видалили частину мозку, щоб вилікувати від епілепсії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: